AMENAJĂRI GRĂDINI

Pentru a avea o grădină de vis, trebuie să o amenajați într-un mod care să o scoată în evidență și care să o transforme într-o oază de liniște și relaxare. Dacă sunteți în pană de idei, vă propunem câteva soluții de amenajare a grădinii care cu siguranță vor avea efectul scontat pentru grădina dumneavoastră.

amenajari-gradiniPrima impresie contează, iar pentru a avea o grădină frumoasă, trebuie să începeți chiar de la intrare. Acolo unde observați că s-a instalat rugina, e cazul să acționați. Porțiunile cu rugină trebuie curățate, șlefuite, iar apoi puteți aplica un strat de grund și unul de vopsea. Dacă aveți o poartă de intrare în grădină, înfrumusețați-o prin plantarea de trandafiri cățărători în lateralele acesteia. Atunci când vor crește, aceștia vor transforma poarta într-o arcadă colorată și veselă, ce face trecerea spre un tărâm magic.

2. Creează alei

Cu toate că iarba sau gazonul dintr-o grădină este frumos, orice grădină are nevoie de alei. Pentru a crea alei rustice în grădina ta, pune din loc în loc dale sau lespezi din piatră. Dalele din piatră pot fi folosite și pentru crearea unor trepte, în cazul în care aveți un teren în pantă. În plus, dacă puneți alături mai multe dale mari, veți obține niște mini platforme de odihnă, pe care puteți pune un fotoliu sau un șezlong pentru relaxare.

3. Schimbă relieful

Pentru o grădină spectaculoasă, terenurile în pantă sunt cele mai potrivite. Acestea vă permit crearea unor terase pe mai multe nivele, sau a unor trepte. Dacă însă nu aveți un astfel de teren, nu trebuie să vă dați bătuți, puteți modifica și singuri relieful grădinii. Trebuie doar să aduceți 1 sau 2 basculante de pământ, iar apoi vă puteți modela grădina cum doriți. Fie lăsați pământul sub forma unui deal, fie faceți o terasă. Pentru aceasta din urmă, este indicată construirea unei borduri din piatră, astfel încât noua terasa să nu se prăbușească.

4. Zone multifuncționale

O grădină poate fi un loc de relaxare, de primire a invitaților, de joacă pentru copiii, de petreceri sau de cine romantice. Pentru a vă bucura de toate aceste lucruri pe care le puteți face într-o grădină, amenajați câte un spațiu pentru fiecare activitate. Acest lucru nu trebuie să fie neapărat costisitor. De exemplu, puteți pune într-un loc un grătar și o masă pentru a lua prânzul. Dacă vreți să transformați acest loc într-un spațiu romantic, pentru o cină în doi, nimic mai simplu: puteți agăța câteva lampioane de copacii din jur. Acestea sunt potrivite și în cazul unor petreceri date în grădină. Pentru a vă crea un colțișor de relaxare, puteți opta pentru un șezlong, un leagăn sau o bancă pe care puteți pune o cuvertură și câteva perne colorate. Dacă mai adaugați și o mică măsuță pentru ceai sau cafea și câteva ghivece de flori, aveți un loc ideal unde să vă destindeți, să leneviți sau să vă primiți prietenii. Iar dacă aveți copii puteți amenaja și pentru ei un colțișor unde să se poată juca în aer liber.

5. Înfrumusețați-vă structurile din lemn

Ascundeți golurile inestetice de sub construcțiile de lemn din grădina dumneavoastră, fie un foișor, o terasă sau o platformă, prin plantarea de diverse flori și arbuști ornamentali de jur împrejur. Pe lângă faptul că este o metodă practică, aceasta are și o parte estetică. Structura dumneavoastră din lemn va fi astfel evidențiată, iar decorul va fi unul idilic.

6. Pârâu în grădină

Ce poate fi mai frumos și mai liniștitor decât să stai în propria grădină și să te bucuri de susurul unui pârâu? E ca și cum ați avea o pădure în curtea din spate. Dacă aveți un teren cu pânza freatică aproape de suprafață, stabiliți albia pârâului și apucați-vă de săpat sau aduceți un excavator. După aceea, întăriți și decorați marginile pârâului cu bolovani și pietre, printre care se va scurge apa.

7. Colțișor intim

Dacă vă doriți un plus de intimidate în curte, există o soluție simplă care vă poate feri de privirile indiscrete ale vecinilor. Puteți pune câteva perdele colorate pe terasă sau în foișor. Iar pentru un efect vizual de impact, puteți folosi același material pentru a crea îmbrăca pernuțele de pe băncile, fotoliile sau șezlongurile din acea zonă.

8. Loc de relaxare

În fiecare grădină este binevenit un loc de relaxare și de intimitate. Alegeți-vă locul preferat din grădină, fie lângă un gard din trandafiri cățărători, sub umbra unui copac, la marginea unui pârâu sau lângă o tufa de flori și aduceți o măsuță și două scaune ori un leagăn sau un șezlong.

9. Truc pentru mărirea grădinii

Un alt truc decorativ util, mai ales dacă aveți o grădină mica, ar fi construirea de-a latul terenului a unui bazin cu apă sau a unei fântâni. Aceasta vă va ajuta să creați iluzia unui teren mai mare, pentru că cerul se va reflecta în apa din bazin și va lărgi vizual zona respectivă de teren. Nu numai că fântâna vă va ajuta să creați impresia unui spațiu mai mare, dar se va transforma și în vedeta grădinii dumneavoastră, iar pentru a vă bucura mai mult de ea, puteți pune în jur măsuțe, scaune sau șezlonguri, astfel încât să vă relaxați aer liber.

10. Ascunde zonele inestetice din curtea ta

Dacă aveți zone inestetice în grădină, acestea pot fi mascate ușor cu ajutorul unor obiecte vechi, cărora nu le mai găseați nicio întrebuințare. Trebuie doar să vă folosiți imaginația și creativitatea. Spre exemplu: dacă aveți o gaură în șopron, un set de obloane vechi din lemn pe care le puteți vopsi ar putea fi soluția ideală. Dacă mai puneți în dreptul acestora și o masă veche reinventată, pe care să așezați câteva ghivece, ați transformat locul din grădină cu care vă era rușine, într-un punct de atracție.

Dacă nu aveți un buget mare pentru mobilierul din grădină, asta nu înseamnă că nu vă puteți amenaja un spațiu plăcut și frumos. Mai mult, veți primi și aprecieri în plus pentru creativitate din partea prietenilor.

Mobilier neconvențional

Mobilierul din piatră poate părea o soluție complicată și cam incomodă pentru mobilierul din grădină, însă nu e deloc așa. Trebuie doar să aveți câteva plăci de piatră, pe care să le așezați așa cum doriți. Puteți de exemplu să creați o băncuță, un fotoliu sau o măsuță din piatră. Iar dacă acoperiți fotoliul cu o perniță colorată și pufoasă, veți avea un loc de relaxare confortabil și extrem de șic.

Lemnul este un material ideal pentru o grădină, pentru că mobilierul din lemn are un aspect natural. Fie că optați pentru o structură din lemn, precum un foișor, pentru mobilier din lemn sau un leagăn, ele se vor integra perfect în decorul din grădina dumneavoastră. Dacă nu aveți însă un buget prea mare, câțiva bușteni de mărimi diferite pot fi folosiți drept masă și scaune pe care să luați, de exemplu, micul dejun. Pe lângă lemn, puteți folosi și alte materiale naturale, precum împletiturile de paie, inul , cânepa, răchita. Iar dacă integrați în decor și obiecte tradiționale precum căruțe, roți, un butoi, torțe din nuiele coșulețe împletite, și ghivece din lemn, veți obține o grădină cu un aspect minunat.

Duș în grădină

Pentru zilele călduroase de vară, puteți opta pentru amplasarea unui duș în aer liber. Acesta poate fi în stil rustic, exotic, minimalist, cu aer romantic și poate fi fabricat din lemn, fibre exotice, beton, piatră, combinații de piatră și lemn etc. Deisgur, stiul dușului trebuie să se potrivească și cu cel al grădinii și al casei. Dușul din lemn este ideal pentru o grădină rustică, iar unul din dale de beton se va potrivi cu o arhitectură modernă a casei.

Există numeroase soluții și idei pentru amenajarea unei grădini frumoase. În primul rând, trebuie să țineți cont de tipul terenului de care dispuneți și de mărimea acestuia. În funcție de aceste criterii și de gusturile dumneavoastră, puteți opta pentru diferite tipuri de mobilier, vă puteți crea zone de relaxare sau destinate unor activități diverse, puteți crea alei, pârâuri sau puteți construi o fântână care să adauge un plus de spațiu grădinii. Puneți-vă creativitatea la lucru și amenajați-vă o grădină pe gustul dumneavoastră!