Amenajarea terasei exterioare

Fiecare dintre noi în momentul în care-şi cumpără o locuinţă sau îşi redecorează locuinţa se gândeşte să aibă o terasă exterioară, indiferent de mărimea acesteia, unde să-şi poată amenaja un loc cât mai plăcut de petrecere a timpului liber sau a rutinei de zi cu zi.

Amenajari terase exterioare 1

Picture 1 of 4

Oricine îşi doreşte să utilizeze fiecare centimetru din terasa sa exterioară cât mai facil şi potrivit nevoilor sale, care să-i satisfacă nevoia de confort, dar şi propriul stil.

Fie că este vară sau iarnă, terasa este un factor important în viaţa noastră de zi cu zi, fie el un balcon, o curte mică, o terasă spaţioasă sau un spaţiu public, există o sumedenie de moduri în care o putem amenaja.

Dacă locuinţa ta dispune de un spaţiu mic, compartimentarea acestuia este un factor foarte important, astfel depinde cum este utilizat fiecare centimetru la capacitatea sa maximă, nelipsându-ţi nimic şi ne irosind spaţiu din locuinţa ta.

Nu dispera dacă terasa ta exterioară este mică, avem idei şi soluţii care să-ţi sară în ajutor.

Avem o sumedenie de idei care te vor ajuta să te simţi confortabil şi relaxat în orice moment al zilei, indiferent de spaţiul de care dispui.

Deşi locuind la bloc avem nevoie de o oază de verdeaţă, de un loc în care nu doar să depozităm lucruri sau să uscăm haine, avem nevoie de o zonă de relaxare, aşadar, încetul cu încetul ne vom creiona un balcon indiferent dacă el este mai mic, mai mare, mai lung sau mai lat, drept un refugiu din agitaţia contemporană.

În continuare am select câteva idei de amenajare a terasei tale exterioare, care sper să-ţi fie de folos.

Primele informaţii de bază sau reguli primordiale atunci când vrei să-ţi amenajezi terasa exterioară sunt:

  • Utilizarea mobilierului modular
  • Dimensiunile mobilierului modular fiind reduse puteţi opta ca acesta să fie pliabil
  • Folosirea zonelor verticale pentru verdeaţă şi flori
  • Pardoseala trebuie să fie cât mai simplă şi liberă pentru ca spaţiul să pară mai mare şi mai ordonat.
  • De asemenea, puteţi recurge la diferite artificii de decorare cum ar fi: covoraşe textile sau surse de iluminat, care să vă transforme terasa exterioară atât într-o extensie a locuinţei, cât şi într-un loc de refugiu în zilele obositoare.

Prima întrebare care-ţi vine în minte atunci când vrei să-ţi amenajezi terasa exterioară este: am nevoie de mobilier în terasa mea exterioară? Ei bine, răspunsul este: da! Ai nevoie!

Mobila sau propriile improvizaţii îţi vor transforma terasa într-un loc unde ai vrea să-ţi petreci majoritatea timpului.

Nu te gândi, din păcate, că vei găsi în magazine exact ceea ce cauţi sau că dimensiunile se vor potrivi la fix.

Din acest motiv poţi opta pentru o măsuţă cu scaune cumpărate, dacă spaţiul îţi permite, în caz contrar, nu dispera, avem soluţii.

Poţi transforma o etajeră sau un raft într-o măsuţă pliabilă de perete, poţi modifica o ladă de depozitare într-o băncuţă, adăugându-i, pentru un plus de confort periniţe din material textil. Poţi utiliza tabureţi cu capac, care la fel ca lădiţa îţi oferă atât un loc minunat de stat, cât şi un loc de depozitare.

De asemenea, poţi bricola orice mobilier îţi doreşti, care să corespundă nevoilor tale.

Spaţiile verticale trebuie exploatate la maximum, fie că alegi să creezi din ele un perete verde, fie doar de mobilier, sau de ce nu, ambele, este foarte important să observi dacă soarele este îndreptat în permanenţă spre acel perete, astfel, daca soarele este prezent o lungă perioadă de timp din zi, oaza ta de verdeaţă s-ar putea transforma într-una de uscături. O altă soluţie în cazul în care soarele îşi face de cap cu razele lui pe peretele tau este să adaptezi plantele la climă, existând plante care doar cu soare din abundenţă pot trăi.

Ai grijă însă, ca ghivecele să aibă măşti pentru apă, ca să nu se scurgă pe perete creând alte neplăceri.

De asemenea, un alt truc la care poţi apela cu încredere este utilizarea suporturilor pentru flori suspendate, în acest mod spaţiul de la nivelul pardoselii poate fi folosit cum îţi doreşti, atât pentru un loc de relaxare şi odihnă, cât şi pentru depozitare, sau combinate într-un mod creativ.

Suporturile verticale creează un impact vizual impresionant, atât din interior, cât şi din exterior, astfel zona de fereastră devine colorată şi gata să-ţi încânte privirea cu fiecare ocazie.

Terasele exterioare, care nu dispun de un spaţiu foarte mare pot fi amenajate cu succes dacă combini zona de plante cu mobilierul, care îţi pot servi drept scaun, cel mai esenţial factor este ca în faţa ta să existe un loc cu verdeaţă, care să-ţi poată oferi relaxarea mult dorită şi căutată cu atâta îndârjire în zilele noastre.

În cazul în care terasa ta este lungă şi îngustă poţi încerca să amplasezi mobilierul orientat cu faţa spre locuinţă. În acest mod poţi crea locuri de şedere suplimentare, fie pentru tine, fie pentru persoanele dragi din viaţa ta, dornici de un loc intim perfect pentru povestit.

Pentru a-ţi crea un spaţiu intim poţi opta în acoperirea zonelor la vedere sau a grilajelor inestetice, fie cu un perete viu, din viţă-de-vie sau iederă, fie, la fel de bine, poţi opta pentru rogojini, stuf, panouri din răchită sau poţi realiza chiar tu panouri de separare din materiale recuperate.

Terasa ta exterioară se poate transforma într-un nou spaţiu preferat al casei.

Pentru că imaginaţia oamenilor nu are imită aceste terase pot fi transformate in nou şi din nou, prin mici artificii sau decoraţiuni sezoniere astfel obţinând de fiecare dată un nou spaţiu, care să-ţi bucure privirea.

Terasa ta exterioară poate lua faţa multor locuri, care prin utilizarea şi întrebuinţarea lor pot lua faţa unui birou, a unui spaţiu de luat masa, a unui loc de joacă pentru copii, unei zone de depozitare sau a unei zone de relaxare pentru tine sau pentru întreaga ta familie. Totul depinde de nevoile tale şi de alegerile pe care la faci.

Cu toate acestea trebuie să fii atent la dimensiunile terasei, la mobilierul ales, care trebuie să permită atât utilizarea acestuia, cât şi accesul tau la ele. De asemenea sursele de electricitate sau de lumină sunt foarte importante, aşa că nu le neglijaţi, astfel vă veţi putea bucura de momente minunate petrecute pe terasa ta exterioară. În cazul în care dispuneţi de o terasa exterioară generoasă, opţiunile se măresc şi se diversifică considerabil, singura piedică în amenajarea acestuia constituind-o bugetul şi timpul alocat amenajării acesteia.

Dacă dispuneţi de o terasă exterioară mare, fie la casă sau la bloc, un loc principal în amenajarea acestuia o constituie alegerea pardoselei. Pentru a o putea întreţine, dar şi pentru a fi durabilă, vă recomand să utilizaţi gresie sau duşumea din lemn cu rezistenţă la razele UV şi la umezeală.

Pentru ca terasa ta exterioară să aibă un aspect deosebit poţi placa un perete cu piatră, fie decorativă, fie naturală sau de ce nu reconstituită.

Ca să te bucuri de generoasa ta terasă exterioară este indicat să o acoperi, şi aici variantele sunt numeroase şi diversificate, poţi opta pentru o copertină fixă sau mobilă, care să te protejeze atât de ploaie, cât şi de razele dogoritoare ale soarelui unei zile toride de vară.

Varianta cea mai la-ndemână rămânând, desigur, amplasarea unei umbrele, inconvenientul fiind de a strica cadrul şi ambianţa terasei tale.

Desigur poţi alege o pergolă de lemn, pe care să se întindă o iederă umbroasă şi răcoroasă.

Mobilierul pentru o terasă exterioară generoasă, când vine vorba de spaţiu necesită o atenţie deosebită atunci când îl alegi. În funcţie de stilul şi de ambianţa dorită, dar şi de buget poţi opta pentru o terasă exterioară în stil provence sau rustic, country, în care mobilierul poate fi din lemn sau fier forjat, chiar tu putând adăuga urme de uzură sau de patină pentru a i oferi cestuia aspectul dorit. În cazul în care vrei ca terasa ta să fie una modernă, poţi alege mobilierul din fier cromat, sticlă sau lemn.

Orice stil ai alege, cel mai important atunci când îţi achiziţionezi mobilierul pentru terasa exterioară trebuie să ai în vedere ca acesta să fie rezistent la razele UV, la ploaie, praf, dar şi să fie comod. Desigur că şi în cazul mobilierului există varianta economică, cea din plastic, cea care, deşi nu este atât re stilată, îţi poate oferi momente de relaxare minunate alături de cei dragi. În afară de clasica masă cu scaune, dacă spaţiul ne permite putem alege un set de canapele special concepute pentru exterior, fotolii sau chiar şezlonguri.

Desigur poţi opta pentru amenajarea unui colţ pentru barbeque sau grătar, prin amplasarea unui grătar clasic, pe lemne sau cărbune, sau pentru un plus de eleganţă, a unuia electric sau pe gaz pentru a evita fumul în exces.

În cazul în care vrei să-ţi amenajezi terasa exterioara într-un mod aspectuos şi durabil, atunci poţi opta cu toată încrederea spre o terasă exterioară din cărămidă. Cărămida este versatila şi foarte durabilă, constituind un real avantaj adesea neglijat, acela că se lucrează foarte uşor cu ea.

Daca îţi doreşti ca terasa ta să capete un aspect feeric, desprins dintr-un basm, atunci te îndemn cu toată încrederea spre utilizarea felinarelor ca sursă de lumină.

Alege felinarele exterioare deoarece pe lângă faptul că arată foarte bine şi elimină banalitatea sunt şi foarte practice. Felinarele pe lângă faptul că-ţi oferă o sursă de lumină, ele pot accentua cu succes anumite decoraţiuni sau zone din terasa ta, creând un aspect călduros.

Şi în cazul felinarelor ai de unde alege, spre exemplu poţi opta pentru felinarul clasic cu lumânare înăuntru sau poţi alege felinarele electrice cu luminozitate caldă şi reglabilă.

De asemenea, dacă te bucuri de privilegiul de a avea un copac în cadrul terasei tale exterioare profită de el şi amenajează în jurul acestuia o bancă din lemn. În cazul acestora trebuie să aveţi grijă ce tip de lemn alegeţi şi cum veţi proteja lemnul de ploaie, praf sau soare. Un alt lucru la care trebuie să fiţi atenţi este acela că diametrul copacului în jurul căruia ai ales să amplasezi banca se va mări o dată cu trecerea timpului, astfel lasă câţiva centimetrii între bancă şi copac.

Pentru ca zona de relaxare să fie completă, poţi apela la mici decoraţiuni, care să-i ofere terasei tale exterioare un plus de confort, cum ar fi: un covoraş, perne moi în culori contrastante, lumânări sau plante în ghiveci pentru a obţine o imagine definitorie şi unică a zonei tale re relaxare.


Lasă un Comentariu...

*