Care sunt beneficiile iluminatului exterior și cum să le maximizezi?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fie că dețineți o mică casă de vacanță, o cabană de lemn undeva la munte sau o casă în toată regula, trebuie să acordați iluminatului exterior aceeași atenție ca și iluminatului interior. La urma urmei, iluminatul exterior are atâtea și atâtea beneficii. În primul rând, iluminatul exterior asigură siguranța după lăsarea întunericului. În plus față de facilitarea manevrelor în afara casei, contribuie la combaterea furturilor. Mai apoi, iluminatul exterior vă permite să ajungeți în curte și oriunde în curte fără riscul unor accidente.

Dacă aceste câteva aspecte țin doar de siguranță, gândiți-vă că un corp de iluminat exterior creează o primire călduroasă atunci când așeptați oaspeți, ajută la crearea unui mediu confortabil și plăcut, cum ar fi o zonă de relaxare sau de divertisment și vă permite să faceți un grătar în aer liber pe timp de noapte, ceea ce este deosebit de util în anotimpurile în care se înserează mai devreme. De asemenea, trebuie să menționăm că iluminatul exterior evidențiază și adaugă dramă peisajului sau elementelor arhitecturale și crește atractivitatea curții, ceea ce este plăcut și cât timp locuiți acolo, dar și dacă vă decideți să vindeți la un moment dat casa.

Totuși, aceste beneficii nu sunt date doar de simpla prezență a unor corpuri de iluminat exterior. Pentru a profita la maximum de acestea, schema de iluminare peisagistică trebuie să fie atent elaborată și pusă în aplicare. În primul rând, optați pentru un echilibru între siguranță și estetică. Pentru început, ați putea să vă plimbați în jurul casei pe timp de seară cu o lanternă. Observați care sunt zonele întunecate care ar trebui să fie luminate pentru o siguranță sporită și care sunt zonele din grădină care ar putea fi luminate pentru a ieși în evidența frumusețea lor.

La fel ca și în cazul iluminatului interior, gândiți-vă că ați putea integra în grădină corpuri de iluminat pentru iluminare generală, alte corpuri de iluminat secundare, dar care să vă ajute să efectuați anumite sarcini, cum ar fi pregătirea și gătirea unor alimente și, desigur, puteți integra și unele corpuri de iluminat de accent, pentru a evidenția și pentru a adăuga puțină dramă unui colț de grădină. Nu uitați anumite zone care ar putea beneficia de iluminare, cum ar fi ușa din față, o piscină, alei, căi de acces, uși de garaj, verande sau terase, colțuri de peisagistică, pavilioane și zone de gătit în aer liber. În timp ce evaluați unde aveți nevoie de lumină, analizați și unghiurile fasciculului. Iluminarea directă nu este întotdeauna cea mai bună, pentru că nu doriți ca lumina să vă deranjeze vecinii. Prin urmare, este posibil ca lumina difuză sau cea ambientală să fie cele mai potrivite opțiuni.

Decideți apoi ce corpuri de iluminat vor funcționa cel mai bine pentru grădina voastră. Există multe categorii de corpuri de iluminat exterioare disponibile care pot fi utilizate într-o varietate de moduri. Pe lângă felinare, plafoniere, proiectoare, lumini încastrate și aplice de perete, alte tipuri de corpuri de iluminat exterior devin din ce în ce mai populare, cum ar fi stâlpii de grădină care sunt utilizați pentru a spori vizibilitatea de-a lungul unor alei, drumuri, poteci sau scări.

Este foarte important să vă asigurați că toate corpurile de iluminat exterior pe care le achiziționați sunt rezistente la apă și impermeabile, adică să poate fi utilizate în zone expuse direct la ploaie, dar și în zone potențial umede.

Numărul de oameni care cred că spațiul în aer liber este o extensie importantă a casei lor este în creștere. Mai mult, se pare că realizarea unei încăperi în aer liber reprezintă una dintre cele mai mari tendințe. Acum, curtea nu se mai rezumă doar la o masă de picnic și un grătar, ci este prevăzută cu o cameră multifuncțională unde se pot pregăti și găti alimente, unde se poate lua masa, se pot juca tot felul de jocuri de societate și pot avea loc o mulțime de alte activități. Crearea unei astfel de zone și elaborarea unei scheme de iluminare în jurul ei pot spori considerabil valoarea casei și pot garanta momente de relaxare și distracție alături de cei dragi.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *