Ce tipuri de lumini exterioare să alegi pentru grădina ta?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Grădinile sunt adesea o extensie a casei și solicită atenție la detaliu, o peisagistică plăcută și multă îngrijire. Întreaga casă își schimbă înfățișarea dacă grădina este curată, bogată în vegetație și luminată corespunzător. Mai ales seara și în anotimpul rece, casele care nu sunt deloc luminate la exterior par foarte neprimitoare în comparație cu cele care se mândresc cu o grădină frumos iluminată.

S-ar putea spune că iluminarea exterioară este o modalitate excelentă de a aduce casa la viață. Așa cum trebuie să alegem cu multă iscusință corpurile de iluminat pentru interior, o aceeași atenție sporită implică alegerea corpurilor de iluminat exterior. Nu dorim nicidecum să avem cea mai luminoasă grădină, care să eclipseze celelalte grădini, ci căutăm mai degrabă să oferim un aspect încântător colțurilor peisagistice și zonelor de mare importanță, fie ca e vorba de terase, verande, alei sau zona de relaxare și barbeque.

Atunci când alegem corpurile de iluminat pentru exterior, trebuie să avem în minte două cuvinte de o maximă importanță, și anume moderare și efect. Altfel spus, trebuie să folosim corpuri de iluminat potrivite în locurile potrivite. Și, să nu uităm – pe lângă frumusețea suplimentară pe care o oferă grădinii, corpurile de iluminat sporesc siguranța în timpul nopții și accentuează unele zone de interes. Desigur, aprecierile și admirația vecinilor vor fi doar beneficii suplimentare.

– Întâi de toate, iluminatul peisagistic trebuie să intensifice siguranță, așa că puteți opta pentru o modalitate de a lumina o alee principală. Un astfel de corp de iluminat va juca o dublă sarcină în schema de iluminare exterioară dacă este utilizat corect. De exemplu, poate lumina paturile de plante sau poate adăuga dimensiune fruzișului în timp ce luminează o alee frecventată.

– Alte corpuri de iluminat pot fi folosite pentru a evidenția un peisaj de invidiat. De exemplu, un spot sau un proiector va dezvălui și va accentua frumusețea unui copac care are o siluetă minunată. Dacă aveți un copac în fața unui perete al casei, folosirea unui proiector va crea un efect de umbră, proiectând umbra arborelui pe fațada casei. La fel de bine, puteți utiliza spoturi pentru a evidenția frunzișul, tufele de flori sau un arbust astfel încât să obțineți un punct focal frumos.

-Pe de altă parte, felinarele sau stâlpii de grădină pot fi considerate elemente sculpturale care oferă un interes arhitectural. Felinarele sunt adesea folosite în spații deschise, publice, dar utilizate într-un peisaj rezidențial, pot servi drept element arhitectural propriu, în special în zonele peisagistice minimaliste.

– Un alt truc pentru a crea mai multă adâncime într-o schemă de iluminare peisagistică este utilizarea unei aplici de perete. Mai ales dacă folosiți mai multe aplice exterioare puteți crea un efect minunat de iluminare subliniind textura și alte complexități naturale ale fațadei casei. De asemenea, puteți inunda complet un perete al casei în lumină, mai ales dacă obișnuiți să practicați unele sporturi în aer liber, precum înot sau yoga.

Indiferent dacă grădina personală se rezumă la câțiva arbori și o superbă peluză sau, dimpotrivă, poate ați transformat-o într-o mini grădină botanică, corpurile de iluminat exterior vor accentua frumusețea unor plante și arbuști, vor scoate în evidență un colț plin de vegetație și vor oferi un aspect îngrijit casei.

Lămpile solare sunt alternative mai ieftine la corpurile de iluminat și pot fi folosite ca lumini de accent de-a lungul unei alei secundare sau printre tufele de trandafiri. Lumânările sunt și ele foarte practice și pot fi folosite în serile de distracții cu prietenii, iar dacă optați pentru lumânări cu aromă de citrice sau lavandă, este foarte probabil ca țânțarii să nu vă mai necăjească.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *