Curți amenajate

Amenajarea unei curți poate părea o provocare, însă cu puțină imaginație și creativitate, aceasta se poate transforma într-un loc ideal de relaxare. Și dacă nu știți care sunt cele mai bune soluții de amenajare a unei curți, noi vă ajutăm cu câteva sugestii. Dacă le veți pune în practică, veți obține un loc atrăgător și primitor, în care veți vrea să vă petreceți tot timpul.

Curti amenajate (1)

Picture 1 of 11

O problemă comună a locuințelor din orașe sunt spațiile limitate pentru amenajarea unei curți. Însa nu trebuie sa vă descurajați. Vă puteți crea o oază de liniște în fața casei, la umbra unui arbore, în jurul căruia să construiți o rocărie, pe care o puteți decora cu ghivece de flori. De asemenea, pe terasa de la parter puteți construi un paravan de lemn, care vă va oferi un colțișor de intimitate și va ajuta la îmbunătățirea aspectului general al zonei amenajate.

Pentru amenajarea unei curți interioare, alegeți un teren plat. Nu va trebui să îl terasați și puteți adăuga mobilier de exterior: masă, scaune, banchete sau șezlonguri.Curtea interioară sau terasa alipită livingului este o prelungire a acestuia. În timpul verii, poate fi folosită ca un spațiu ce vine în completarea camerei, mai ales dacă aveți oaspeți.

În amenajarea unei curți, trebuie să țineți cont și de materialele pe care le veți folosi pentru a crea alei sau pentru a acoperi tot terenul. Lespezile de piatra sunt perfecte pentru un decor cu aspect natural. Acestea se integrează perfect într-o curte cu gazon. Dalele de ciment se potrivesc spatiilor largi rectangulare. Pentru a economisi bani, le puteți turna chiar dumneavoastră într-o formă specială, amestecând apă, ciment și nisip cu pietriș.
De asemenea, un pavaj din cărămida oferă un farmec aparte unei curți, dând locului un aer cu iz istoric. Pentru un plus de efect, adăugați și alte elemente decorative realizate din cărămidă: o băncuță cu picioare zidite din cărămidă, un vas de flori încastrat în cărămida etc.

Dacă preferați lemnul, vă puteți construi chiar dumneavoastră un pavaj din lemn, care se poate transforma, de exemplu, în locul în care să serviți cafeaua dimineața în curte. Aveți nevoie doar de câțiva paleți de marfa și scânduri pentru a uni paleții între ei. Pavajul este gata raăid și poate t fi așezat acum direct pe pământ.

Pietrișul poate fi o alegere potrivită pentru pentru o curte, însă nu puteți pur și simplu să îl azvârliți la întâmplare, trebuie să țineți cont puțin și de estetică. Dacă veți folosi ghivece sau plante decorative, pietrișul va ieși din anonimat, iar curtea dumneavoastră va fi mai colorată

Dacă aveți câteva plăci de faianță sau de gresie, nu trebuie să le aruncați, acestea pot fi folosite pentru a construi o alee în curte. Nu rămâne decât să vă gândiți la un model, să preparați mortar și să treceți la treabă. De exemplu, puteți face discuri pe care să le așezați prin curte, astfel încât să obțineți o alee neconvențională.

În amenajarea unei curți interioare, spațiile verticale formate din zidurile casei sau dintr-un gard înalt trebuie valorificate cât mai mult. Pentru a beneficia de o vegetație luxuriantă, montați jardiniere și ghivece pe zidul casei, creând astfel un mic colț idilic. Iar pentru a scoate din anonimat aceste locuri, plantele cățărătoare și arbuștii decorativi sunt soluțiile ideale.

Într-o curte mică, puteți avea o terasă, spațiu verde, o zonă cu flori și un loc de joacă. Pare imposibil, însă este foarte ușor de realizat. Pentru a crea loc pentru grădina de flori, trebuie sa folosiți spațiul pe verticală. În mijlocul curții, un rond supraînălțat poate fi atât o zonă de odihnă în plus pentru oaspeți, dar și un loc în care să vă amplasați ghivecele cu flori.

Grădinile verticale nu sunt folosite doar în amenajarea spațiilor mici, ele se pot transforma în paravane vii, fie pentru a masca sau pentru a delimita anumite zone din grădină. Pentru a crea o grădină verticală, vă puteți folosi de pergole sau pur și simplu zidul casei, de un gard sau pe peretii exteriori ai magaziei de unelte. Zona în care sădiți plantele cățărătoare trebuie să fie una cu multă lumină, pentru ca plantele să se dezvolte rapid.

Dacă vă doriți o grădină colorată, un mod ingenios de a obține acest lucru ar fi realizarea unui panou, folosind cești vechi, rămase moștenire din seturile de odinioara ale bunicii. Le puteți fixa pe un panou cu mortar, pe care să îl ornați apoi cu bucățele de gresie sau cu cioburi de farfurii. Apoi, umpleți ceștile cu pământ și sădiți în ele flori.

Pentru transformarea unor simpli bușteni într-o operă de artă, îi puteți acoperi cu bucăți de gresie. Dați frâu liber imaginației și creativității și îmbinați după propriul gust modelele și culorile.

Zona din spatele casei poate fi împărțită în trei zone pentru relaxare. În partea de jos, puteți amenaja un loc destinat unor seri în jurul unei vetre de foc, o terasă înălțată poate fi locul ideal de loc de servit cafeaua, iar un chioșc de grădină completează cu siguranță această amenajare. Aveți astfel un complex multifuncțional, flexibil, pe care îl puteți modifica fără prea mari bătăi de cap, în cazul în care veți dori să reamenajați spațiul.

În cazul în care aveți deja o terasă betonată, o puteți înveseli prin câteva straturi de vopsea și câteva rame. Pentru puțină seriozitate, folosiți nuanțe de alb și gri.

Dacă nu doriți sau nu aveți posibilitatea de a crea toate aceste trei zone, puteți pur și simplu să construiți un chioșc de grădină. Acesta nu este numai un element decorativ, are și o parte practică, fiind un spațiu în care să vă petreceți timp cu familia sau prietenii. Materialele naturale precum lemnul și piatra sunt ideale pentru a construi un chioșc, iar acesta se va integra perfect în decorul curții dumneavoastră.

Și dacă tot am vorbit despre o zonă de relaxare în jurul unei vetre de foc, aceasta din urmă este o idee extrem de potrivită pentru amenajarea unei curți. Senzația dată de lumina și căldura unui foc este de neegalat. Serile petrecute în doi la lumina focului pot fi unele romantice, iar dacă vreți mai multă companie, vă puteți chema și prietenii să se bucure de căldura focului. Ce poate fi mai plăcut în serile friguroase de toamnă decât să stați în jurul focului, înveliți într-o pătură călduroasă, cu o ceașcă de ciocolată sau de ceai cald?

Chiar dacă nu aveți o proprietate pe malul pe malul unui lac sau una care să fie străbătută de izvoare, vă puteți amenaja mici iazuri artificiale, bazine de apă sau fântâni decorative, pe care să le alimentați de la rețeaua de apă potabilă. Un bazin în curte,  la umbra unui copac, vă va ajuta să treceți mai ușor peste zilele caniculare de vară. Puteți amenaja în jurul lui terase din lemn, pe care să le decorați cu mobilier de grădină și veți avea astfel un spațiu minunat de relaxare. Dacă adăugați și câteva spoturi luminoase, atmosfera nopților de vară va fi una plăcută, răcoroasă și relaxantă.

Un alt mod prin care vă puteți lumina grădina ar fi să folosiți felinare. Amenajați cu ajutorul acestora un colț romantic și misterios. Cele pe care le puteți atârna de crengile unui copac și care să creeze impresia unei perdele de lumină sunt ideale pentru o curte de vis. De asemenea, optați pentru forme și culori diverse. Le puteți confecționa chiar dumneavoastră din borcane de mărimi diferite. Legați o sârmă în jurul gurii borcanului, pe care să o prindeți apoi de o sfoară și atârnați felinarul de creanga unui copac

Creați o oază de liniște în curte prin montarea unei pergole într-un spațiu retras și să lăsați plantele cățărătoare să se urce pe stâlpii de lemn. Acestea vor da o notă în plus de intimitate acestui colțișor de rai, să nu mai vorbim de parfumul și frumusețea lor. De ce nu, puteți opta și pentru personalizarea pergolei. Niște perdele, sau un acoperiș semideschis îți asigura intimitatea și vor transforma acest loc într-unul numai potrivit pentru a vă petrece atât zilele, cât și serile în mijlocul naturii. De asemenea, puteți folosi și preșuri, perne colorate sau puteți să atârnați ghivece de flori de grinzi.

Fie că vă opriți la una sau mai multe dintre ideile prezentate mai sus, curtea dumneavoastră va arăta cu siguranță minunat. Chiar și un spațiu mic poate fi transformat într-o zonă de relaxare care să vă facă să uitați de probleme, tot ce trebuie să faceți este să aveți puțină creativitate și puneți cât mai mult în evidență caracteristicile curții dumneavoastră.


Lasă un Comentariu...

*