De ce să alegi un sistem de irigat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Știai că aproximativ jumătate din suprafața totală a terenurilor agricole din România au deficit de umiditate în sol? Tocmai din această cauză, dacă vrei să te bucuri de o grădină roditoare și verde cât mai mult timp, ar fi bine să optezi pentru un sistem de irigat automatizat. Eficiența unui astfel de sistem de irigare va fi dovedită mai ales în sezonul de secetă, atunci când ai nevoie de cât mai multă apă pentru a menține calitatea și randamentul culturilor. Un sistem de irigat îți va aduce numai avantaje, dacă este ales și instalat corect. Înainte de a vorbi însă de avantaje, să vedem ce este mai exact un sistem de irigat și cum funcționează el.

Ce este un sistem de irigat?

Sistemul de irigat reprezintă un ansamblu de operații prin care se distribuie în mod artificial apa pe suprafața unui teren cu vegetație. Indiferent dacă vorbim de o grădină, o livadă sau suprafețe agricole de dimensiuni mari, rolul unui astfel de sistem este de a asigura distribuirea apei într-un mod uniform pe un sol cu o umiditate scăzută, ce necesită udări repetate. Poate crezi că pentru o grădină de dimensiuni mici nu ai nevoie de un sistem de irigat automatizat, însă el îți poate fi de ajutor mai ales în situațiile în care ești nevoit să pleci de acasă pentru o perioadă de timp și nu găsești pe nimeni să îți ude grădina. Cu un sistem de irigat automatizat vei putea păstra întotdeauna grădina într-o stare perfectă, la o umiditate optimă.

Sistemul de funcționare al unui astfel de echipament este destul de simplu. Există câteva aspersoare de tip pop-up amplasate pe toată suprafața grădinii, care la un anumit interval de timp ies din pământ și udă solul. În funcție de ce sistem de irigare alegi, el poate fi prevăzut cu picurătoare, poate fi controlat de o centrală programabilă și pot avea în componența lor circuite de stropire și senzori care au rolul de a controla un grup de robineți electrici. Aceste circuite de stropire pot fi programate pe o perioadă mai lungă de timp, chiar și de un an, motiv pentru care sunt extrem de utile pentru momentele în care vrei să pleci de acasă și grădina ta să se păstreze.

Care sunt avantajele unui sistem de irigat?

După cum spuneam, sistemul de irigat are multiple avantaje și este util în orice gospodărie, ajutându-te să ai o grădină îngrijită și verde mai mult timp, fără prea mult efort.

  1. Udarea constantă a culturilor

În mod normal, dacă vrei să ai parte de o grădină cât mai verde și roditoare, trebuie să te ocupi de udarea ei în mod constant. Acest lucru nu ar fi o problemă dacă ai avea mult timp disponibil și grădina ar fi singura ta preocupare. Ce faci însă atunci când ai un servici care nu îți permite să dedici atât de mult timp îngrijirii grădinii și udării ei? Anumite culturi au nevoie de udări în anumite momente ale zilei sau la anumite intervale de timp și aici intervine rolul principal al unui sistem de irigare. Poți programa sau porni sistemul de irigare în orice momente ai nevoie. Scapi în acest fel de grija udării grădinii și câștigi timp prețios pe care îl poți petrece alături de familie sau făcând activitățile preferate. Cu ajutorul unui sistem de irigare nu va trebui să îți pui niciodată problema unei grădini secetoase, udate insuficient.

Acest avantaj al sistemului de irigare va fi valorificat mai ales în perioadele secetoase, atunci când trebuie să dedici mult timp udării grădinii.

  1. Distribuirea uniformă a apei

Cheia succesului pentru o grădină bine îngrijită și roditoare este udarea plantelor în funcție de necesitățile lor. Anumite plante au nevoie de mai puțină apă decât altele, iar în momentul în care optezi pentru udarea lor manuală, nu poți controla foarte bine cantitatea de apă pe care o împrăștii pe suprafața grădinii tale. Tocmai de aceea, un alt avantaj important al unui sistem de irigare este distribuirea apei într-un mod uniform. Dacă ai o grădină cu același tip de cultură, sistemul de irigare te va ajuta să distribui aceeași cantitatea de apă întregii culturi și să te bucuri astfel de un randament mai bun al roadelor culese.

Acest avantaj al distribuirii uniforme a apei pe toată suprafața grădinii atrage după sine și un alt avantaj: creșterea uniformă a gazonului sau a oricărui tip de vegetație.

  1. Economisirea apei

Cu siguranță te-ai gândit până acum, ori de câte ori udai grădina, cât de multă apă se irosește. Și oricât ai încerca să faci economie, nu reușești, pentru că udatul manual este în sine o activitate destul de costisitoare dacă ne gândim la consumul de apă. Sistemul de irigare potrivit te ajută să economisești cantități importante de apă și implicit, sume importante de bani. După cum spuneam și mai devreme, sistemele de irigare distribuie o cantitate potrivită de apă, în mod uniform, evitându-se astfel risipa de apă. Mai mult decât atât, dacă optezi pentru un sistem de irigare automatizat, vei putea programa circuitul de stropire, vei putea uda grădina și noaptea și vei economisi și în acest mod apă pentru că ea nu se va mai pierde prin evaporare din cauza temperaturilor ridicate, cum se întâmplă de obicei în timpul zilei.

  1. Prevenirea îmbolnăvirilor micotice

Foarte puțin știu de acest avantaj important al sistemului de irigație. Vara, temperaturile pot crește foarte mult și dacă nu reușești să uzi grădina atât de frecvent precum ar trebui, riști să te confrunți cu infecții micotice ale culturilor care îți pot distruge treptat toată grădina. Această problemă este una destul de gravă și ar trebui luată în serios de toate persoanele care se gândesc să își amenajeze o grădină și să o îngrijească. Un sistem de irigare udă constant solul, îl răcorește și previne astfel riscul îmbolnăvirilor. Cu ajutorul unui sistem de irigare te poți bucura de o cultură cât mai sănătoasă!

  1. Programarea circuitelor de stropire

Unul dintre cele mai importante avantaje ale unui astfel de sistem de irigat automatizat este faptul că poți programa dinainte circuitele de stropire. Spre exemplu, dacă vrei să pleci într-un concediu și nu găsești pe nimeni dispus să vină zilnic, chiar și de câteva ori pe zi, să îți ude grădina, un sistem de irigat automatizat este soluția perfectă. Poți programa circuitele de stropire în funcție de necesitățile plantelor ce se regăsesc în grădina ta și să scapi astfel de o grijă. Pleci în concediu liniștit, știind că la întoarcere vei găsi aceeași grădină verde și roditoare.

  1. Reținerea prafului

Probabil ai observat deja că în momentul în care uzi grădina manual, praful are tendința de a se ridica de la nivelul solului și de a crea o atmosferă încărcată. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul folosirii unui sistem de irigare automatizat. Un avantaj important al sistemelor de irigații în detrimentul udării manuale este faptul că împrospătează aerul și reține praful. Dacă până acum obișnuiai să uzi grădina manual, în momentul în care vei instala sistemul de irigare vei simți pe loc diferența. Aerul va fi întotdeauna împrospătat și răcoros, iar în curtea ta se va simți o atmosferă plăcută.

  1. Amortizarea rapidă a investiției

Multe persoane evită să investească într-un sistem de irigare din cauza prețului său ridicat, din perspectiva lor. Însă, dacă stai să iei în considerare toate avantajele pe care ți le oferă un astfel de sistem de irigare, putem spune că investiția merită fiecare ban. Amortizarea investiției se face destul de repede, mai ales în cazul în care ai o grădină mare, ce necesită o îngrijire specială. Gândește-te la faptul că o grădină de dimensiuni mari necesită mai multe persoane pentru a uda întreagă suprafață, persoane ce trebuie plătite. Poți adăuga la aceste costuri și risipa de apă și vei vedea că vei cheltui mai mulți bani cu udarea manuală decât cu achiziția unui sistem de irigare automatizat. Pune în balanță investiția cu banii pe care îi economisești cu angajarea oamenilor care să se ocupe de udarea grădinii și cu apa economisită și vei vedea că vei fi întotdeauna în câștig!

Sistemul de irigat îți poate oferi toate avantajele de mai sus dacă este instalat corect. Tocmai de aceea, înainte de a instala sistemul sub pământ, asigură-te că el funcționează corespunzător. Mulți sar peste etapa de testare considerând că dacă sistemul de irigat este nou, el funcționează perfect. Înainte de instalare, trebuie să ții seama de câteva lucruri: valvele de drenaj trebuie să fie instalate în punctele cele mai joase ale sistemului de irigat, iar sub valve ar fi bine să așezi un strat de material de drenare a apei pentru a le proteja mai bine. Dacă știi că presiunea apei este mai mare, ar fi indicat să optezi pentru un dispozitiv de reducere a presiunii pentru a te asigura că aspersoarele și conductele vor funcționa optim. Instalarea unui sistem de irigat trebuie să se facă cu foarte multă atenție pentru că orice mică greșeală te poate costa. Dacă nu ai mai instalat până acum un sistem de irigat, ar fi bine să lași locul unui specialist care știe ce are de făcut și se va asigura că toate componentele sunt la locul lor.

Cei de la Iarbă Grasă îți oferă servicii de instalare a sistemului de irigat automatizat pentru a-ți lua de pe cap această grijă. La final, vei fi sigur că ai un sistem de irigat ce funcționează perfect și care te va ajuta să îți păstrezi o grădină verde mai mult timp. Este un serviciu de la A la Z ce include săparea șanțurilor, montarea țevilor, a aspersoarelor, a duzelor, picurătoarelor și tuturor celorlalte componente, dar și reglarea, programarea și verificarea întregului sistem de irigat automatizat. Dacă tot investești într-un sistem de irigat performant, ar fi păcat să economisești bani cu instalarea lui și să te confrunți apoi cu tot felul de probleme.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *