Grădina de vis, refugiul din cotidian

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O adevărată oază idilică făcută cu mâinile noastre, după dorința noastră și pentru plăcerile noastre. Doar ale noastre! Mult spațiu verde, florile pe care nu le-am avut niciodată asezate ca pentru o ședință foto și alei desprinse din filmele adolescenței, alei pe care călcau în poveștile noastre din copilărie prințesele când se plimbau prin curtea castelului. Ei bine, haideți să ne trezim! Pentru fiecare în parte, grădina de vis pare a fi mai mult grădina sufletului, o proiecție a unui loc feeric pentru o relaxare totală, atemporală și fără griji! Știu, știu, o să spuneți ca v-am trezit brusc și pentru câteva secunde ați dori înapoi propria grădină de vis! Măcar pentru câteva secunde de evadare din zona urbană parcă prea încărcată cu problemele cotidiene.

 

Primul pas, voința 

Surpriză însă, grădina de vis nu trebuie să rămână doar în vis, ci poate avea conotații terestre, cu mențiunea făcută din start că putem pleca dintr-un punct considerat de-a dreptul pământesc și putem construi în jurul lui o grădină. Și va fi de vis indiferent dacă nu va ajunge niciodată la proiecția imaginației noastre. Va fi în schimb, grădina noastra de vis în primul rând pentru că este a noastră. Nimic mai simplu! Pentru că a răsărit un gazon verde pus de noi, pentru că au înverzit plante și arbuști pentru care ne-am pierdut timpul căutând cât mai multe oferte pe internet pentru ca într-un final să ajungem tot la magazinul de bricolaj pe care îl cunoaștem de atâta timp. Este ceva făcut de noi, cu mâinile noastre și va fi grădina noastră de vis dacă avem voință să ne punem dorința în practică, dacă avem puterea să renunțăm la câteva ore pierdute în fața televizorului sau la calculator și dacă rupem ceva din bugetul nostru mereu insuficient pentru nevoile curente.

Identificarea spatiului, mai simplu decât ne imaginam

Aș vrea să fac o grădină, una mică, dar nu am unde! Este probabil, cea mai uzitată scuză întâlnită atunci cand discutăm de transpunerea în practică a grădinei de vis. Total greșit, nu trebuie să căutăm acolo unde nu sunt resurse, acolo unde nu sunt posibilități, mai mult ca o scuză a faptului că ne dorim ceva, dar nu avem cum să realizăm pentru că suntem prea strâmtorați financiar. Este practic cea mai la îndemână explicație pentru nereușita noastră. Haideți să o evităm, să trecem elegant pe lângă clasica explicație: nu am bani, să ocolim cu tact și scuza că nu avem teren sau ca ar fi prea scumpă o achiziție în acest sens și să ne ridicăm ochii la ceea ce avem . Și să plecăm de la zicala veche Casa părintească nu se vinde!”. Un început simplu și fără resurse mari este reprezentat de căminul moștenit de la părinți, bunici sau diverse rude din mediul rural. Întoarcerea la origini este la momentul actual cel mai la îndemâna exemplu pentru primul pas în încercarea de a ne construi grădina de vis. Este locul unde avem, pe lângă avantajul emoțiilor copilăriei, legătura sentimentală cu strămoșii noștri. Nu este un folclor românesc, ci mai degrabă o soluție ieftină și facilă. Asta în contextul în care nu avem deja o gradină pe lângă casă, nu avem un teren nefolosit sau nu am economisit bani pentru achiziția unei parcele pentru a ne amenaja o grădină. Să fim serioși, nu o să luăm un teren  în mijlocul unui câmp și să începem să ne facem acolo o grădină pentru a ne petrece în liniște câteva ore în zilele libere. Clar că dorim să avem o vecinătate cât de cât normală cu locuințe, fie ele și vechi, în locul unor terenuri cu bălării sau culturi sezoniere. 

Primul pas, decopertarea terenului 

                Presupunând că am identificat locația, indiferent unde ar fi, probabil în curtea unei case bătrănești, chiar lângă vila în construcție sau lângă casa de munte dobândită cu atâta greutate, ori pe locul cumpărat cu credit în satul de lângă orașul în care locuim sau pur și simplu în fața sau în spatele blocului nostru. Primul pas va fi reprezentat de decopertarea terenului. Și nu este o metaforă. Vorbim la modul cel mai concret, la modul fizic dacă doriți. Discutăm și în mod plastic puțin mai încolo. Specialiștii din evul mediu în amenenajarea grădinilor vorbeau despre însuflețirea locului mai mult decât despre lucrările specifice fiecărui sezon și fiecărui tip de teren. Să nu uităm că celebrele Grădini de la Versailles se întind pe locul unei foste mlaștini sau în mijlocul deșertului din Nevada au fost construite în fața hotelurilor din Las Vegas cele mai spectaculoase oaze de verdeață. Bine, anticipez, am forțat comparația, să ne spălăm pe ochi cu apă rece și să revenim din exemplele fabuloase la plaiurile mioritice și să continuăm visul nostru. Decopertarea terenului făcută la începutul primăverii ne asigură cadrul ideal pentru a transpune în practică grădina de vis. Grădina noastră de vis! Lucrarea ne va scăpa de toată vegetația existentă și ne va asigura drumul către personalizarea locului. Primul pas cu adevărat pentru punerea propriei noastre amprente. Și ne va scuti și de necesitatea abonamentului pentru câteva luni la sală. Atenție, vorbim de muncă fizică înainte de plăcere! Dar poate că așa va deveni …de vis!

Sfaturi la tot pasul

De aici înainte intrăm într-o zonă cu mare potențial de informare, chiar fantastic. Sunt sute, dacă nu chiar mii de site-uri de specialitate în limba română sau alte limbi de circulație internațională, sunt nenumărate cărți pentru cei care doresc să meargă pe acest drum, sunt zeci specialiști cu păreri expuse pe  fel de fel de forum-uri dedicate, sunt igineri specialiști sau pur și simplu oameni cu experiență care vă pot îndruma. Să nu uităm de zecile de aplicații ce pot fi consultate de pe mobil sau tabletă. Nu inventăm acum roata, nu aducem nimic nou sub soare, așa că nu vom intra într-o zonă atât de aglomerată informațional. Este vorba doar de modul în care vom selecta informația și vom face face alegerile. Literatura de specialitate continuă cu o serie de lucrări la baza a ceea ce numim transpunerea în realitate a propriei noastre grădini de vis.  Decopertare, curățarea terenului, defrișarea vegetației nefolositoare, îmbogățirea solului, adăugarea de pământ fertil, nivelare, realizarea lucrărilor sub nivelul solului, construirea aleilor și a trotuarelor, plantarea materialului dendrologic, pregătirea terenului pentru semănarea gazonului ori montarea rulourilor de gazon, montarea sau construirea mobilierului de gradină și lista ar putea continua pe pagini întregi. Cu cât proiectul este mai complex, cu atât descrierea pare că nu se mai termină.

Alegerea florilor și a pomilor, alegerea de suflet

Intrăm acum într-o altă discuție, după ce am trecut de faza cu pregătirea terenului. Este vorba acum despre partea de suflet, despre alegerea florilor, a arbuștilor și a pomilor decorativi sau fructiferi. Sunt alegeri frumoase pentru care punem suflet, sunt alegeri care vin să ne împlinească munca și care ne vor bucura privirea de acum înainte. Dar sunt și alegeri grele pentru că de multe ori nu suntem în măsura să extragem lozul câștigător când plantam bulbi de flori sau arbuști ori pomi fructiferi. Chiar dacă luăm materialul săditor din magazinele specializate, din piețele de profil, din pepeniere sau de pe site-urile de specialitate. Nu s-au prins? Nu au înflorit? Probabil solul a fost de vină sau nu le-ati udat suficient de bine? Da sigur au avut parte de soare, pentru că dacă le-ați pus la umbră, atunci cum vreți să vă iasă? Sunt cele mai auzite replici date de vânzători ca o scuză pentru calitatea materialului comercializat. Nu inventăm nimic și nici nu vă spunem lucruri false, există la absolut tot ce plantați un risc.Indiferent de cât de mult ati făcut în prealabil documentarea! Dar nu trebuie să lăsăm acest risc să ne descurajeze, și trebuie să avem grijă să punem un bulb în plus , un arbust în plus sau un pom în plus. 

Alegerea florilor și a pomilor, reprezintă de fapt alegerea de suflet. Acum vom da examenul cel mare, acum vom creiona viitoarea grădină de vis. Este o alegere complicată pentru că dorim să avem brusc de toate, să avem flori cât mai variate și pomisă rodească peste câteva săptămâni.  Sunt câteva ponturi de care ar trebui să ținem cont. O gradină de vis trebuie să aibă exploatat fiecare petic de pământ. Gazonul îl găsim cu ușurință, este piesa de rezistență din grădină. Un pont, căutați gazon teren joacă, la cutie cu semințe din import. Este ieftin și foarte rezistent! Se poate planta primăvara și toamna, iar producătorii spun că are un termen de 8-10 ani, așa că nu trebuie să vă faceți griji pentru anul viitor. Pe laturi, lângă garduri ,ziduri sau clădiri, în zonele relativ umbrite, alt pont, plantați bulbi de lăcrimioară. Florile sunt mici într-adevăr, dar sunt parfumate.În plus, rezistă bine iarna și se dezvoltă de la an la an. Mai sunt stânjenii, sporul casei, floarea de nu mă uita, fuchsia, măcrișul iepuresc dar și ferigele. Toate sunt foarte rezistente la umbră și acoperă un loc pe care alte flori nu-l vor acoperi! Tot pe zonele laterale, alt pont , folositi arbuști fructiferi în loc de arbuști decorativi. Au dublu rol, sunt decorativi și fac și fructe.În timp veți câștiga! Și vă pot enumera, agrișul, coacăzul cu diferitele lui specii, afinul sau merișorul. Nu sunt scumpi, îi găsiți la magazinle de bricolaj și pe site-urile de profil. Iar fructele lor sunt pline de vitamine și recomandate pentru sistemul imunitar. Tot la acest capitol puteți să vă permiteți o aroganță: să încercați și soiuri exotice precum aronia, goji, gutui japonez, jostabery, taybery sau chiar kiwi. Sunt specii care nu cresc mult în înălțime și nu ocupă prea mult spațiu.Și cu care o să ajungeți să vă lăudați, asta în cazul în care se prind!

         Zona de centrală a grădinii vă exploatează imaginația, vă da frâu liber creației și vă ocupă timpul cel mai mult în zilele libere. Sunt foarte multe imagini pe internet, soiuri de flori atât de colorate, unele exotice, delimitate de alei bine conturate făcute din tot felul de materiale. Acum,fiecare trebuie să pună în practică ceea ce consideră că îi va bucura sufletul. Nu intrăm în detalii, este zona alegerilor de suflet. Atenție însă, nu platați în spațiile centrale salcii sau nuci pentru că nu veți mai avea nimic în jurul lor din cauza umbrei pe care o fac prin coroana lor impunătoare. Alt pont, bucurați-vă de simplitate și de verdele gazonului!

Varianta materialelor reciclabile

 Ar trebui să transpuneți în zona verde ceea ce simțiți cu adevărat, ceea ce vă definește și mai ales ceea ce vă bucură. Evident, discutăm și în limita bugetului disponibil. Însă, nu putem să nu aducem în discuție o grădină de vis cu mobilier din materiale reciclabile. Și să știți ca avem și aici exemple nenumărate, nu numai  cauciucurile și paleții din lemn, vedetele materialelor reciclabile  care apar atât de mult în sutele de poze ce descriu creativitatea unora care au reșit o amenajarea chiar de vis. Aproape orice obiect poate fi reciclat și a transpus în grădină cu un rol funcțional sau pe post de ornament decorativ.

Până la urmă, să fim sinceri, nu contează suprafața, calitatea gazonului, numărul pomilor sau a arbuștilor, mărimea iazului sau înălțimea fântânei artezienei. Mica sau marea noastră oază de verdeață reprezintă înainte de orice potențială realizare, dorința de a face ceva departe de problemele de zi cu zi. Reprezintădetașarea de grijile și problemele care par că ne depășesc. Poate, fără să recunoștem, vrem o grădină de vis ..pentru refugiul din cotidian!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *