Grădini rustice

Un aspect important al amenajărilor exterioare este crearea unei grădini care să se potrivească cu arhitectura casei şi cu preferinţele proprietarului. În ultima perioadă se observă o tendinţă din ce în ce mai puternică spre grădini rustice, nu doar în Europa, ci şi în America de Nord. După decenii în care arhitectura urbană, stilul minimalist şi extrem de abstractizat au dominat în topul preferinţelor pentru design interior şi exterior, oamenii încep să redescopere frumuseţea în lucruri simple, cât mai apropiate de natură şi de amintirile din copilărie.

Reîntoarcerea la stilul rustic a primit numeroase denumiri: vintage, retro, reciclarea mobilerului, etc. Trecând peste aceste denumiri, conceptul de bază este acelaşi: nevoia de a ne apropia din nou de frumuseţea necomplicată a obiectelor artizanale, a florilor de câmp şi a mobilierului simplu, realizat din materiale naturale, meşteşugite cu dragoste.

Amenajarea unei grădini rustice – principii de bază

gradina-rusticaCu toate că elementele în sine sunt simple, nu este uşoară realizarea unei grădini rustice care să se prezinte ca un tot unitar, fără nimic forţat, fără nimic în plus. Aspectul semi-sălbatic al paturilor de flori de câmp, al leagănului de lemn lucrat manual necesită o planificare atentă şi o amplasare corectă a fiecărui element.

După cum poate confirma orice specialist în amenajări exterioare, este foarte greu să obţii un aspect simplu şi natural al unei grădini, oricare ar fi stilul acesteia. Alăturarea de elemente de mobilier şi de material horticol trebuie să creeze un tot organic, o poveste coerentă şi să lanseze o invitaţie caldă de a petrece cât mai mult timp acolo, în izolare faţă de iureşul lumii grăbite de afară.

Orice grădină rustică reuşită, amenajată ca la carte, trebuie să ne inspire cu adevărat sentimentul că am călătorit în timp, că ne-am întors în grădina bunicilor şi suntem iarăşi copii şi liberi de orice griji. O grădină rustică este un sanctuar alăturat casei, un loc magic în care totul este simplu, bucuria şi odihna sunt uşor de atins şi nu avem nevoie de gadget-uri complicate pentru a ne simţi bine, în solitudine sau alături de familie şi prieteni.

Principalele elemente ale unei grădini rustice autentice

Chiar dacă gusturile pot varia, grădinile rustice au câteva elemente caracteristice care nu trebuie să lipsească, dacă într-adevăr doriţi să realizaţi acest tip de grădină. Ideea de grădină rustică este asociată cu simplicitatea şi frumuseţea lipsită de sofisticare, în care nu îşi au locul obiectele de mobilier şi decoraţiuni costisitoare, cu aspect nou-nouţ, „ca scos din cutie”. Patina timpului, impresia de vechi, imemorial (însă nu uzat sau deteriorat) sunt elementele prevalente care creează grădini rustice încântătoare.

Aşadar, să privim îndeaproape câteva elemente de decor de bază pentru amenajări de grădini rustice:

Poarta

Primul element al oricărei grădini este, bineînţeles, poarta de intrare. Aceasta poate fi din lemn sau din fier forjat, cu modele tradiţionale inspirate din porţile ardeleneşti sau din modelele frumoaselor ii româneşti. O altă opţiune recomandată de specialiştii în amenajări exterioare este realizarea unei bolţi din plante căţărătoare deasupra porţii de intrare în grădină.

Aleile

Într-o grădină rustică, aleea nu poate fi una maiestuoasă, ci sinuoasă, intimă şi cu o notă de vechime. Plăcile ceramice, pavelele de lemn sau chiar cărămizile reprezintă alegeri ideale de pavaj, la fel ca şi piatra naturală, puţin finisată. Pentru ca o alee să invite la plimbare, ea trebuie mărginită cu tufişuri de flori, cum ar fi crizantemele, tufănelele şi alte plante rezistente, care încântă cu frumuseţea lor în majoritatea anotimpurilor.

Aleea trebuie să ducă în mod necesar spre un punct de interes. Acesta poate fi, de exemplu, un foişor amenajat cu o masă cu scaune pentru a lua masa în aer liber sau cu banchete pentru a lectura în linişte o carte preferată.

Podeţul acoperit

Nu este necesar să aveţi un curs de apă pentru a construi un podeţ. Este o variaţie plăcută şi binevenită în mijlocul aleii. Podeţul de lemn, acoperit cu împletitură de nuiele, este un element de decor minunat în cadrul oricărei grădini rustice. Oferă un punct de interes vizual, dar şi un adăpost atunci când o aversă de vară vă surprinde în mijlocul grădinii.

Mobilier de grădină

Nu vă grăbiţi să vă comandaţi cele mai recente modele de scaune şi mese pentru grădină. Pentru a urma canoanele amenajării unei grădini rustice, este de preferat să căutaţi piese de mobilier mai vechi, pe la rude şi prieteni, pe care să le recondiţionaţi, păstrându-le însă patina timpului şi şarmul retro.

Creativitatea şi spiritul de gospodar priceput la mici lucrări de reparaţii vă vor fi de mare folos pentru a vă aranja un colţ relaxat şi umbros, unde vă puteţi retrage vara, în zilele caniculare, pentru a savura un pahar de suc proaspăt sau o bere rece…

Balansoarul din lemn

Dacă aţi terminat masa de prânz şi doriţi să vă faceţi siesta în mod plăcut, un balansoar rustic din lemn aşezat tot la umbră este locul ideal pentru aceasta. Pe piaţa obiectelor de mobilier pentru amenajări exterioare au apărut diferite modele de balansoare, de la cele simple şi rustice până la cele mai sofisticate. Dacă sunteţi un bun meseriaş, vă puteţi construi singur un balansoar care se potriveşte perfect în cadrul unei grădini rustice. Nu finisajul perfect este punctul forte al acestui stil de mobilier şi decoraţiuni, ci impresia de autenticitate, de obiect lucrat manual cu pricepere şi pasiune.

Straturi cu flori

Talentul pentru amenajări exterioare reiese cu adevărat în evidenţă în originalitatea selectării şi plantării paturilor cu flori şi, de ce nu, legume şi ierburi aromatice. Scopul oricărei grădini rustice este acela de a fi în acelaşi timp utilă şi plăcută.

Printre trandafirii sălbatici, creiţe, muşeţel, regina nopţii şi alte flori care vă plac, puteţi crea straturi de mărar şi pătrunjel, busuioc şi oregano sau, de ce nu, roşii, castraveţi ceapă şi alte legume pe care le folosiţi zilnic pentru gătit.

Unde aţi putea amenaja toate aceste spaţii plantate? Aici specialiştii în amenajări exterioare recomandă utilizarea atentă a fiecărei suprafeţe disponibile, atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Iată câteva idei utile:

1. Un cărucior sau o roabă dezafectată

Poate că acest obiect şi-a depăşit perioada de utilizare, însă cu un strat de vopsea aplicat cu grijă se poate transfera într-un pat de flori sau de legume cu un aspect cu adevărat rustic. Se poate aşeza în orice zonă bine însorită, aproape de o cişmea, eventual, pentru a uda rapid stratul de plante.

2. Carafe vechi

Orice carafă de porţelan sau sticlă uşor ciobită sau demodată, pe care nu o mai utilizaţi, reprezintă un obiect de decor ideal pentru o grădină rustică. Poate să adăpostească, de exemplu, ierburi aromatice sau o tufă de flori.

3. Amenajarea unui strat de flori într-un trunchi de copac căzut

Iată o alegere care ţine cu adevărat de decorul autentic rustic al unei grădini: dacă o furtună de vară v-a doborât unul din copacii din grădină, redaţi-i o viaţă nouă amenajând un strat de flori în interiorul acestuia. Puteţi face exact acelaşi lucru şi cu buturuga rămasă în locul copacului.

4. Vechea bicicletă din copilărie

Nu vă înduraţi să aruncaţi bătrânul Pegas din garaj, aşa este? Atâtea amintiri frumoase se leagă de acest obiect simplu – prima bicicletă pe care aţi avut-o. Probabil că nu mai funcţionează oricât de bine aţi încerca să o recondiţionaţi. Însă îşi poate găsi un loc al său în grădina rustică, susţinând câteva ghivece pline cu flori viu colorate. Iar amintirile dumneavoastră din copilărie vor rămâne mereu vii.

5. Colecţie de plante suculente într-o anvelopă

Un punct principal care defineşte grădinile rustice este reciclarea oricărui obiect care ar mai putea fi util. Să luăm ca exemplu anvelopa spartă pe care vreţi să o aruncaţi. Aşezată pe sol şi umplută cu pământ, această anvelopă devine un ghiveci foarte util în care puteţi planta, de exemplu, plante suculente. Aceste plante, de tipul aloe vera, cu frunze „grase” sunt extrem de rezistente la diferite clime şi creează un decor plăcut cu varietatea de forme, culori şi texturi ale frunzelor, de la verdele pal până la violet, cu perişori moi sau perfect lucioase.

6. Reciclaţi vechile butoaie

Poate că au cunoscut vreme de glorie, adăpostind şi maturând vinuri fine. Dar acum vechile butoaie nu mai pot fi utilizate pentru a depozita nimic în ele. Însă pentru specialiştii în amenajări interioare, aceste butoaie reprezintă o alegere perfectă pentru a completa decorul unei grădini rustice. Umplute cu sol hrănitor, pot fi adăposturile unor tufe de flori vesele sau straturi de ierburi aromatice, utile în bucătărie.

Câteva recomandări finale pentru amenajarea unei grădini rustice

Cel mai important sfat pe care îl dă orice specialist în peisagistică este să exploataţi la maxim spaţiul de care dispuneţi, cu toate caracteristicile sale naturale, aducând modificări minime topografiei acestuia.

De exemplu, o denivelare a solului reprezintă un element geografic ce poate fi pus în valoare prin plantarea unui strat de flori de o culoare contrastantă cu restul plantelor din jur. O adâncitură, în loc de a fi nivelată prin adaos de sol, poate fi exploatată prin amenajarea unui mic eleşteu sau aşezarea unui podeţ din lemn peste aceasta.

De asemenea, vegetaţia spontană (flori de câmp) ar trebui păstrată cât mai mult posibil, integrând plantele şi legumele pe care doriţi să le plantaţi într-un mod cât mai organic cu aceasta. Ideea este ca, atunci când cineva priveşte o grădină rustică să nu observe munca depusă pentru a o amenaja. Totul trebuie să pară spontan şi ca şi cum ar fi fost dintotdeauna acolo. Acesta este secretul din spatele oricărei grădini rustice reuşite: crearea unui decor ce pare suspendat în timp şi spaţiu şi care nu va cădea niciodată în desuet…


Lasă un Comentariu...

*