O grădină spectaculoasă cu lumini de mare efect

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Indiferent că obiectivul este să iluminați o potecă sau o alee, să accentuați frumusețea plantelor sau să sporiți siguranța și securitatea, iluminarea adecvată a grădinii este absolut esențială. În rândurile următoare vom vedea ce rol joacă lumina în proiectele de peisagistică și vom vedea care sunt cele mai populare tehnici prin care putem obține o grădină iluminată perfect.

Care este impactul corpurilor de iluminat asupra amenajării grădinii?

În general, s-ar putea spune că printr-o iluminare eficientă, putem să prezentăm într-un mod dramatic caracteristicile de amenajare a grădinii și să completăm arhitectura generală a unui spațiu.

Diferite tehnici de iluminat pot fi folosite pentru a crea un impact vizual uimitor. Indiferent dacă doriți să îmbrăcați în lumină un perete întreg sau că doriți să atrageți atenția asupra unei sculpturi, corpurile de iluminat furnizează cantitatea de lumină de care aveți nevoie și, totodată, vă ajută să subliniați forma, textura sau modelul asupra căruia doriți să atrageți atenția.

Ce tipuri de tehnici de iluminat sunt folosite pentru amenajarea unei grădini?

Se poate vorbi despre o multitudine de tehnici folosite pentru amenajarea grădinii. Depinde, desigur, de spațiul pe care îl avem la dispoziție, de elementele grădinii, cum ar fi statuete, sculpturi, plante, arbuști sau poteci, dar și de scopul individual. Unii preferă o grădină îmbrăcată în permanență într-o lumină blândă, alții preferă jocurile dramatice, în timp ce alții sunt adepții luminii de tip romantic. De la aplice LED pentru exterior, reflectoare, felinare, stâlpi de iluminat și chiar lămpi solare, există suficiente opțiuni prin care putem obține efectul dorit. 

De exemplu, iluminarea în relief este o tehnică dramatică folosită pentru evidențierea elementelor arhitecturale sau a structurii arborilor și a altor plante. Pe de altă parte, cu ajutorul unor aplice LED care imită lumina naturală, putem furniza o cantitate suficientă de lumină blândă pe suprafețe mari. Iluminarea încrucișată este adesea folosită pentru a accentua punctele focale, definind textura și forma suprafeței în locul efectului de aplatizare pe care îl obținem atunci când utilizăm o singură lumină frontală.

De asemenea, putem alege să direcționăm lumina doar în fundal, de exemplu spre un zid în fața căruia se află un arbust cu formă uimitoare sau o plantă superbă. Astfel, oferim un efect dramatic zonelor cu obiecte și plante care ar putea avea forme uluitoare.

Spuneam deja că este foarte simplu să îmbrăcăm un perete întreg în lumină, astfel încât să nu existe umbre. În cele din urmă, umbrirea este tehnica prin care se poate ilumina un obiect, astfel încât acesta aruncă o umbră pe un perete pentru impact vizual.

Care sunt avantajele utilizării LED-urilor în proiectarea iluminatului peisagistic?

LED-urile, în special LED-urile noi, permit ca dimensiunea dispozitivului să fie cât mai compactă, producând în continuare un nivel suficient de lumeni, dar într-un mod mult mai eficient. De asemenea, opțiunile de redare a culorilor ne permit să integrăm culori profunde și bogate în proiectele noastre de peisagistică.

Putem opta, de asemenea, pentru tehnologii smart prin care putem controla intensitatea luminii. Doar prin intermediul unei aplicații se poate efectua reglarea culorilor sau se poate diminua intensitatea luminii. Puteți chiar crea scene presetate pentru evenimente speciale sau pur și simplu pentru a oferi un aspect vizual și emoțional unui colț din grădină. LED-urile sunt însoțite de senzori care ne ajută să economisim energie, dar care pot fi utilizați și în scopuri de securitate, dacă este necesar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *