DESPRE GRĂDINĂ

despre-gradinaCând vine vorba de designul grădinii decorative, principiul pe care îl urmați depinde în primul rând de alegerea dvs. Cu siguranță, va trebui să luați în considerare calitatea solului și să alege plantele potrivite pentru zona dvs climatica. Despre grădină și diversele considerente de ordin tehnic asociate cu ea, poți găsi foarte multă documentare, inclusiv pe site-ul de față. Acest articol despre grădină își propune să combine informații de ordin tehnic cu indicații de design, oferindu-vă o bază de pornire în activitatea de amenajare a unei grădini decorative.

Cum spuneam, partea estetică ține mai mult de preferința dvs. Ai putea să găsești atrăgătoare o grădină în stil franțuzesc, cu un aspect formal, definit prin multe linii drepte și plante aranjate după un tipar bine ordonat. Sau ai putea să preferi aspectul mai natural al unei grădini de inspirație engleză, cu alei unduitoare și pâlcuri de plante.

În indicațiile de mai jos am încercat pe cât posibil să eliminăm imperativul “trebuie”, care domină de multe ori articolele despre grădină. În loc de asta, ne-am concentrat pe a clarifica consecințele estetice ale diferitelor abordări. Amintiți-vă că întotdeauna există mai multe moduri de a aranja plante, și că multe dintre “regulile” designului de grădină pot fi încălcate atâta timp cât dumneavoastră sunteți satisfăcut de rezultate.

Distribuie plantele în funcție de soare

Ignorați această regulă pe propriul risc. Majoritatea speciilor de flori utilizate în grădinile decorative au nevoie de peste șase ore de lumina solară directă în fiecare zi. O minoritate preferă să stea în umbră sau în umbră parțială. Consultați un ghid al crescătorilor de flori pentru a vă informa despre fiecare specie în parte.

Luaţi aminte la specificul solului

În primul rând, majoritatea plantelor cu care veți lucra au nevoie de un sol bine drenat. Toți specialiștii sunt de acord că trebuie ales un spațiu în care să nu se formeze bălți mari în timpul ploilor torențiale sau a dezghețului de primăvară. Vă puteți limită la puținele plante care tolerează bine mediul de luncă, în caz că nu găsiți un spațiu adecvat pe proprietatea dvs. Prepararea anuala a solului se face de regulă toamna, în vederea plantării de primăvară. Presupune în primul rând înlăturarea rădăcinilor şi a pietrelor, şi o întoarcere ușoară până la 25 cm, cu o săpa sau o săpăligă, urmată de afânare şi spargerea bolovanilor.

Pe teritoriul României, putem găsi trei tipuri de sol: argilos, lutos și nisipos. Solul argilos absoarbe apa cel mai bine și o reține mult timp, reducând astfel din sarcinile dvs. de întreținere.

Solul nisipos oferă cea mai buna ventilație, permiţând rădăcinilor să primească uşor oxigenul de care au nevoie.

Solul lutos este o combinație fină de particule de nisip și lut. Un amestec ideal de sol ar trebui să fie în proporție de 80% nisip și lut, și 20% argilă. Putem testa solul făcând o minge de pământ. Dacă aceasta îşi păstrează bine integritatea şi nu se sfărâmă uşor atunci compoziția solului este potrivită. În cazul în care mingea se rupe în mai multe bucăţi prin apăsare înseamna că avem prea multă argilă, și este recomandată adăugarea de nisip pentru echilibrarea compoziţiei. Dacă solul este fărâmicios înseamna că are prea multe particule de nisip, şi ar trebui adăugată materie organica (mraniţă sau compost) şi argilă.

Unde să plantăm?

Evident, ploturile de flori trebuiesc plantate în locuri unde pot fi cu uşurinţă admirate. Luați în considerare priveliștea pe care grădina o va oferii atunci când este admirată din spațiile amenajate, cum ar fi terase, foișoare de grădină, etc cât și din interiorul casei. Luați în considerare și impresia pe care o va oferi vecinilor sau trecătorilor.

Despre grădină și copaci

Mulți dintre noi sunt tentați să distribuie straturile de flori în jurul copacilor maturi. Din păcate, acesta nu este cel mai propice spaţiu pentru creșterea florilor datorită umbrei puternice oferită de coronament și a competiției intense pentru nutrienți și apă pe care o va oferi copacul copacului. Rădăcinile unui arbore se pot întinde destul de departe, la mai mulţi metri de tulpina acestuia.

Faceți o schița

Nu sunt multe ghiduri despre grădină care să sublinieze importanța planificării sistematice, însă acest pas nu trebuie în niciun caz neglijat. Nu este nevoie să folosiți tocmai Autocad, o hârtie și câteva creioane (preferabil colorate) vă sunt suficiențe. Începeți prin a trasa baza casei, adăugând pe rând garajul, alei şi poteci, garduri, foișoare și alte clădiri anexe. E important să marcați locul copacilor și al altor plante lemnoase. Indicați punctele cardinale, pentru a vă face o idee clară despre cantitatea de lumina pe care fiecare zonă a curţii o primește. Spre exemplu, zonele aflate în partea de nord a unei structuri primesc foarte puțină lumina solară directă, care este esențială pentru creșterea florilor.

Luați în considerare panta solului

Grădinile de flori au cel mai mare impact estetic pe un teren bine nivelat, pe cât posibil plat sau doar ușor în pantă. De asemenea, terenul nivelat va reduce din dificultatea anumitor lucrări de întreţinere, iar o panta abia perceptibilă va facilita irigația. Pantele abrupte prezintă o serie de probleme speciale, cum ar fi erodarea solului. Dacă locuiți într-un mediu deluros sau montan ar fi indicat să optați pentru terasare. Uneori terasarea poate fi făcută și din rațiuni estetice, în cazul. Dacă aveți o pantă abruptă pe proprietatea dvs. este uneori o idee bună să o terasaţi şi să o includeți în ansamblul grădinii ca și o “gradina de piatră”, cu margini din piatră naturală.

Nu uitați să delimitaţi precis forma rondurilor de flori în schița dvs.

Granițe și insule

Întorcându-ne la schiță, acum este vremea să marcați locurile unde veți plasa rondurile de flori. Acestea pot fi de două feluri: ronduri “de graniță”, care sunt mărginite dintr-o direcție de o clădire, un gard sau de o bordura, sau straturi “insulă”, care nu sunt întrerupte de vreun alt element de decor, şi ne apar pe fundalul gazonului asemenea unei insule pe fundalul mări.

Fundal

Trebuie să avem în vedere ca grădina noastră va avea întotdeauna mediul înconjurător drept fundal. Putem să ne folosim de contrastul oferit de fundal pentru a pune în valoare anumite zone ale grădinii sau plante individuale. Clădiri, garduri, tufișuri, sau rânduri de copaci pereni (cu un coronament întunecat) vor împiedica plantele să se piardă în peisaj. Plantele agățătoare, crescute de-a lungul unui gard pot adăuga texturi interesante unui fundal de altfel șters. În cazul straturilor insulă, plante mai mari (fie cu frunze late și cărnoase sau șterse) pot servi ca fundal pentru florile mai mici atunci când sunt plasate în centrul stratului.

O singură atenționare: fundalurile solide pot restricționa fluxul de aer înspre plante, facilitând apariția anumitor boli dacă straturile sunt prea dense.

Lățimea ideală?

Într-o grădină mică, cu spațiu limitat, profunzimea potrivită pentru un strat de flori ar fi între 70 de cm și un metru. Majoritatea tratatelor despre grădina tradițională engleză recomandă o profunzime a stratului ceva mai mare, de 1,85 – 2,5 metri, necesară pentru a acomoda întreaga varietate de plante ce dau variațiile de înălțime și eflorescența constantă specifică stilului englez. (În cazul în care folosiți tufăriș ca și fundal, lăsați cel puțin 50 cm spațiu liber între acesta și stratul de flori, ușurându-vă astfel accesul și permițând aerului să circule mai ușor.) Dacă prindeți microbul grădinăritului în stil englezesc, ați putea să extindeți straturile de flori până ce ajung să acopere toată Forma straturilor?

În grădinile formale, ploturile au de regulă margini dreptă pentru a facilita întreținerea, însă unii grădinări găsesc această distribuție plicticoasă. Margini ușor curbate atenuează din aspectul formal și oferă iluzia că stratul ar fi mai lung decât este în realitate.

La polul opus, marginile în zig-zag sunt greu de întreținut, punând probleme mai ales la tunderea gazonului. O asemenea distribuție este de asemenea obositoare pentru privire, autorii mai multor tratate despre grădină recomandând împotriva ei tocmai din acest motiv.

Marginile

Folosește un furtun de grădină sau o sfoară legată de araci pentru a marca marginile stratului de flori. Le puteți lasă în loc vreme de mai multe zile, ceea ce vă va da timp să vă faceţi o idee mai bună despre aspectul final al grădinii dvs. în timp ce lucrați. Puteți de asemenea să marcați marginile cu nisip, cu var sau cu vopsea specializată.

Pentru a păstra dimensiunea spațiului gol dintre alee și stratul de flori, îi puteți trasă ușor marginile cu o săpăligă.

Înălțimea plantelor

Majoritatea tratatelor despre grădinărit recomanda să distribuim plantele pe criteriul înălțimii, cu cele mai înalte plante în spate și cele mai mici în față. În cazul straturilor insulă, florile înalte vor ocupa poziția centrală, înălțimea florilor scăzând gradual înspre margini.

Ca o regulă generală, plantele cele mai scunde ar trebui să ocupe treimea cea mai apropiată de privitor a stratului, plantele mai înalte de 90 de centimetri treimea din spate, și plantele de înălțime medie spaţiul central.

Nu respecta prea îndeaproape această distribuție, decât dacă vrei ca straturile tale să arate din profil la fel de plicticos ca treptele unei scări. Poți aduce unele dintre florile mai mari în prim-plan și poți plantă flori scunde în partea mediană pentru a crea o topografie mai variată.

Pentru a obține o gradație naturală a înălțimilor, înălțimea unei plante nu ar trebui să depășească două treimi din profunzimea stratului. În cazul straturilor insulă, raportul se reduce la o jumătate.

Planificați pentru colorit

Alegeți plantele astfel încât grădină dvs. să ofere un colorit interesant de-a lungul perioadei de creștere. Florile timpurii sunt bune pentru a oferii culoare primăvară. Perenialele erbacee au perioade specifice de înflorire, care acoperă ce mai mare parte din an. Durata lor de înflorire poate varia de la una la șase săptămâni. Unele plante perene îşi mențină eflorescență până la căderea primei zăpezi.

Dacă doriți ca grădină să poată fi admirată pe toată durata anului, este bine să faceţi un plan calendaristic cu perioadele de înflorire. Este cel mai eficient să începeţi de la florile tarzii, datorită numărului redus de specii din această categorie, continuând invers cronologic cu planificarea florilor de vară şi de primăvară.

Aranjamente florale

În grădinile formale, plantele sunt de regulă distribuite în rânduri sau în alte forme regulate. Informal, pot fi aranjate în pâlcuri circulare sau în pâlcuri alungite. În acest caz se urmăreşte crearea unei impresii de naturaleţe, de aceea pâlcurile trebuie întotdeauna să conţină întotdeauna un număr impar de flori.

Flori de aceeași culoare oferă un impact vizual mai puternic atunci când sunt distribuite în grupuri, și plantarea solitară nu este recomandabilă decât dacă floarea avuta în vedere este suficient de impresionantă ca să capteze singură atenția.

Alternarea florilor de culori diferite după un tipar rigid (e.g. roșu, alb, roșu, alb...) poate avea un efect supărător asupra privirii. Însă distribuirea unei anumite culori în mai multe puncte strategice ale rândului poate crea o impresie foarte plăcută, adăugând coeziune unei distribuții aparent întâmplătoare.

Ce înseamnă iluminarea de siguranță și de ce este importantă?

Iluminatul exterior îndeplinește nenumărate funcții, chiar dacă la prima vedere suntem tentați să spunem că oferă frumusețe și puțină profunzime unei locuințe. Totuși, iluminatul exterior este o parte integrantă a unui sistem eficient de securitate la domiciliu. Lumina exterioară de siguranță descurajează potențialii intruși să vizeze locuința, întrucât sporește riscul […] mai mult »

Cât de utile sunt serviciile profesionale de instalare și întreținere aer condiționat?

Confortul de care avem parte în propria noastră locuință este un factor deosebit de important pentru sănătatea și bunăstarea întregii familii. Cele mai multe servicii instalare aer condiționat au rolul de a contribui la sporirea confortului de acasă printr-o varietate de moduri, începând cu montajul corespunzător al sistemul de aer […] mai mult »

Întreținerea grădinii

Întreținerea grădinii nu mai este doar un moft, ci a devenit o adevărată necesitate, mai ales dacă vrei să te bucuri de un spațiu verde îngrijit pe toată durata anotimpului cald și nu numai. Îngrijirea și întreținerea grădinii este o activitate ce trebuie să fie făcută cu atenție mai ales […] mai mult »

Peste 90 de brand-uri de renume prezente la Cleaning Show 2018 20 – 23 martie 2018

Marți își deschide porțile Cleaning Show, evenimentul anului pentru industria de curățenie profesională. Unica expoziție de profil din România are loc în Pavilionul C1 din Centrul Expozițional Romexpo, București.   Sunt cel puțin 10 motive pentru care merită să vizitați expoziția: Peste 90 de brand-uri internaționale reprezentate de firmele participante, […] mai mult »