14 Idei pentru o grădină confortabilă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Deși o grădină de flori impresionează în primul rând prin frumusețe, confortul pe care aceasta ar putea să-l vi-l ofere dumneavoastră și familiei nu are trebui trecut cu vederea. Nu este tocmai plăcut să te plimbi printr-o grădină cu alei prea înguste, în care trebuie să te ferești tot timpul de frunze și crenguțe rebele în timp ce pășești atent spre a nu călca pe vreo floricică prețioasă. Prea multe plante exotice, sau ronduri prea dese și viu colorate ne pot solicita constant atenția, fără să ne ofere un spațiu de relaxare mentală. Deși o desfătare pentru ochi, grădinile care îndeplinesc exclusiv o funcție estetică se pot dovedi obositoare, anulând unul dintre principalele scopuri pe care ar trebui să îl servească o grădină: recreerea.

În continuare, vă oferim câteva idei pentru o grădină confortabilă, ce sperăm că va vor ajută să evitați greșeală de a crea un spațiu prea aglomerat, ce nu poate fi admirat decât de la distanță.

Ideea 1. Permite căi de acces lărgi

Ai grijă că potecile tale să fie suficient de late pentru a nu creă inconveniente. Lățimea lor trebuie să fie pe cât posibil constanța, fără obstacole care pot întrerupe o plimbare agale. Căile de acces principale trebuie să fie suficient de late pentru a permite că două persoane să le parcurgă umăr la umăr. În general, asta înseamnă în jur de un metru și 20 de centimetri. Pentru potecile secundare, unde este acceptabil ca vizitatorii să se deplaseze în șir indian, puteți permite o lățime de 80 de cm. Ce-i drept, dimensiunile de mai sus pot fi aplicate practic doar grădinilor mai mari. Pentru a evită să creați o atmosferă apăsătoare într-un spațiu restrâns, distribuiți plantele scunde în vecinătatea cailor de acces, și creșteți progresiv înălțimea rondurilor pe măsură ce se distanțează de privitor. Țineți minte că regulă de aur: cu cât plantele din vecinătate sunt mai înalte, cu atât lățimea aleii trebuie să fie mai .

Ideea 2. Aveți grijă la trepte

Treptele și scările în aer liber trebuie întotdeauna să ofere pante dulci. Nu faceți aceleași calcule pe care le-ați folosi în cazul scărilor interioare deoarece ele nu se aplică. Pentru a nu creă o senzație de disconfort, înălțimea unei trepte exterioare trebuie să nu depășească 15 cm. Profunzimea ideală a unei trepte se calculează scăzând dublul înălțimii din constanța de 66 de cm. Drept urmare, profunzimea unei trepte de 15 cm înălțime ar trebui să fie de 36 de cm. Dacă scările dvs. au mai mult de 10 trepte, este indicat să le întrerupeți din cinci în cinci trepte. Întreruperile trebuie să ofere cel puțin la fel de mult spațiu că lungime pe cât scările sunt de late. O întrerupere de dimensiuni generoase este întotdeauna necesară când scările își schimbă direcția.

Ideea 3. Spațiu pentru coate

Terasele și platformele sunt spații ideale pentru sindrofii în aer liber. Planificați-le dimensiunile în funcție de numărul de prieteni pe care va așteptați să îi tratați, luând în considerare că fiecare persoană vă avea nevoie de 300 de cm pătrați pentru a se simți comod. La aceasta cifră se adaugă suprafața ocupată de mobilier. Pentru a permite o circulație liberă, trebuie să lăsăm un spațiu liber de cel puțin un metru între fiecare ansamblu de piese de mobilier (masa+scaune; canapele etc).

Ideea 4. Mențineți-va tracțiunea!

Asigurați-va că fiecare piesă de pavaj oferă o suprafața sigură. Evitați suprafețele alunecoase și înlăturați întotdeauna bucățile de pavaj care se clătina. Materiale cum ar fi granitul lustruit sau gresia de exterior oferă foarte puțină frecare atunci când sunt umede sau când peste ele se așează o pojghiță de ghiață. Este suficient să urcăm pe timp de iarnă trepte placate cu gresie de exterior pentru a ne convinge de pericolul pe care îl reprezintă. Pietrișul reprezintă o soluție mult mai bună, și pietrișul grosier este recomandabil în fața celui mărgăritar. Pietrișul grosier este format din materiale de dimensiuni extrem de variate, ceea ce îl face să se compacteze eficient sub presiunea pasului, formând o suprafața relativ rigidă, cu puține spații care să ofere joc. Pietrișul mărgăritar conține agregate apropiate ca dimensiune, care nu se fixează la fel de bine și pot fi cu ușurință deplasate sub picior. Această suprafață este deosebit de periculoasă atunci când se aleargă pe ea.

Indiferent de materialul ales, aveți grijă ca pavajul să aibă o ușoară înclinație înspre exterior (1 – 2%) pentru a formarea ochiurilor de apa.

Ideea 5. Atenție la cap.

Lăsați suficient spațiu liber pentru cap sub arcuri și pergole. Poate părea intuitiv însă majoritatea oamenilor iau în considerare doar propria înălțime atunci când planifică dimensiunile diverselor anexe din grădină și curte. Cum nu veți fi singurul care va trebui să aibă de a face cu ele, stabiliți înălțimea la minim 2,10 metri spațiu permis. Dacă întrevedeți că plante vor crește deasupra structurii, mai adăugați 40 de cm de, pentru a evită să vă agățați de crenguțe sau lujeri. Aceste dimensiuni ne pot părea excesive în comparație cu un toc de ușă, însă structurile din aer liber oferă impresia că ar fi mai mici decât cele de la interior, așa că efectul vizual nu va fi marcant.

Stâlpii pentru arce și pergole ar trebui înfipți la aproximativ 10 cm depărtare de poteca ce îi traversează pentru a permite spațiu pentru coate.

Ideea 6. Plănuiți pentru creștere.

Oferiți-le plantelor spațiu în care să se extindă. Dacă trebuie să obțineți cât mai rapid o densitate mare de plante, aveți în vedere că va trebui să mutați o parte dintre ele pe viitor, pe măsură ce se maturizează. Puteți de asemenea să sădiți specii “de umplutura”, cu o perioadă scurtă de creștere, pentru a oferi masă rondurilor. Printre acestea se număra delfinium (laț.); verbena înaltă (laț. Verbena bonariensis), Buddleia (laț.), salvia albă (laț. Lavatera thuringiaca). Țineți evidența plantelor care formează ușor stoloni, cum ar fi Verbena, pentru a evită ca umplutura să ajungă să vă domine rondul.

Ideea 7. Păstrați distanță

Plasați plantele de peste un metru înălțime la mai mult de 70 de cm – un metru de borduri sau de marginile potecilor, altfel vor crea zone ce ne vor părea strâmte sau aglomerate. De asemenea țineți plantele spinoase sau puternic mirositoare, cum ar fi trandafirii sau coroana imperială (laț. Fritillaria imperialis) departe de zonele des frecventate. Dacă doriți să plantați un trandafir pe un arc sau pe o pergolă, îndreptați-vă spre soiuri de grădină puternic aromatice și lipsite de spini, cum ar fi ‘Reine des Violettes’; ‘Mme. Legras de St. Germain’ și ‘Zephirine Drouhin’.

Ideea 8. Gazonul își are locul lui

Un gazon poate fi costisitor și dificil de întreținut, dar nicio altă suprafață din grădină nu va oferă aceleași posibilități de recreere, sau aceeași accesibilitate. Nu vă obosiți amenajați un gazon locurile unde pavajul plante nepretențioase înlocui cu brio. Rezervați gazonul doar pentru

spațiile ce va sunt imediat accesibile pentru așezarea unei mese sau a unui șezlong, sau pentru zonele unde iarba verde va contrabalansa eficient bogăția cromatică a straturilor de flori.

Ideea 9. Folosiți întregul potențial al plantei

Deși florile oferă cea mai plăcută imagine vizuală, multe plante pot fi valorificate și în afara perioadei de eflorescență. Folosiți în compoziția dvs. frunzișul, scoarța și fructele pentru a oferii grădini un aspect interesant de-a lungul anului. Paleta cromatică oferită de frunzele unor plante ca Hydrangea quercifolia (laț.) și ramurile pline de fructe ale Ilex verticillata (laț.) impresionează cu precădere toamna. Iarna pune în valoare tulpinile de Cornus stolonifera (laț.) și frumoasă scoarță a arțarului alb (laț. Acer griseum).

Ideea 10. Amenajează o zonă de liniște

Rolul plantelor nu este unul pur estetic. Folosite cum trebuie ele pot contribui la confortul și practicalitatea grădinii. Coniferele și perenele cu frunză lată oferă acționează ca un scut protector împotriva vânturilor puternice. Perenele de dimensiuni mari și ierburile ornamentale înalte vă pot feri de privirile indiscrete ale vecinilor. Există o varietate mare de copaci ornamentali puțin pretențioși, pe care putem să îi folosim la umbrirea oricărui loc din grădină.

Ideea 11. Planifică pentru viitor

Atunci când te ocupi de lucrări de amenajare în grădină (sau pur și simplu nu ai ce face), ai putea să dedici puțin timp instalării unor conducte pentru irigație sau pentru fire electrice subpământene, chiar dacă nu plănuiești să le folosești în viitorul apropiat. Este cel mai bine ca acestea să fie plasate la 45 de cm sub sol, de o parte și de alta a căilor de acces principale, însă aproape de suprafața plantată (în cazul conductelor de irigație). Instalația electrică și de apă va fi mult mai ușor de instalat dacă țevile de protecție sunt deja acolo, deranjul pentru gradina fi minim.

Ideea 12. Fii un bun vecin

Anunță-ți vecinii înainte de a face o schimbare majoră în peisaj. De ce să provoci ani de ranchiună când plantarea unui copac la niște centimetrii de locul intenționat îi poate salvă acestuia priveliștea favorită? Vecinii s-ar putea să aibă alte gusturi în materie de peisagistică, însă țineți minte că impresia pe care i-o lăsați despre dvs depinde mai mult de aspectul grădinii decât de acela al interiorului casei. În definitiv, nu sunteți singurul care e obligat să vadă zilnic grădină și curtea dvs.

Ideea 13. Despre electricitate, apă și gaz

Puține lucruri în grădinărit sunt la fel de neplăcute ca atingerea unui cablu sau a unei țevi subpământene cu târnăcopul sau cazmaua. Asigurați-vă că acestea sunt marcate înainte de a va face planuri majore pentru grădină dvs, planuri care să implice o penetrare a solului de peste 45 cm (incidental, adâncimea optimă pentru arătură inițială). În schimbul unei sume modice, majoritatea serviciilor locale de utilități oferă informații privind localizarea liniilor subpământene.

Ideea 14. Cunoaște normele

Nu neglija codul oficial de construcție pentru anexe. Prevederile lui au fost gândite pentru siguranță ta și a familiei. Înălțimea maximă admisă pentru ziduri și garduri, distanța minima de la liniile de proprietate, înălțimea balustradelor pentru platforme de lemn, scări și terase sunt reglementate în codul de construcții al regiunii tale. Instalațiile electrice beneficiază de un cod propriu.

E întotdeauna recomandat să achiziționezi un cod relevant înainte de a te apuca de construcții. În cel mai bun caz, te poate salva de o amendă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *