Ce impact poate avea o mică grădină pentru mintea, corpul și sufletul nostru?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În lumea de astăzi, știm cu toții că este aproape imposibil să ne bucurăm de o viață lipsită de stres. În această junglă de beton, guvernată de agitație, de zgomot și de poluare, avem nevoie mai mult ca oricând de activități relaxante și de mici plăceri pentru minte, corp și suflet. Iată că studiile au dovedit că plantele de casă reduc stresul cu până la 15% și tot ele ne ajută, de asemenea, să ne bucurăm de abilități mai bune de concentrare, de o stare de spirit mai optimistă și de mai multă productivitate.

Iar dacă aveți și o mică grădină, ar fi păcat să nu o transformați într-un mic paradis plin de culoare și verdeață. Chiar și cea mai mică grădină creează un impact pozitiv asupra mediului. În esență, o grădină are puterea de a reduce nivelul de praf din aer și de menține temperaturile ușor mai coborâte în această perioadă de încălzire globală. Totodată, o grădină va crește nivelul de umiditate și va reduce nivelul de dioxid de carbon în împrejurimi. Verdeața va atrage poluanții nocivi din mediul înconjurător, precum benzenul și dioxidul de azot, așa că vom respira mai ușor.

Persoanele care dețin o mică curte încearcă adesea să își amenajeze o grădină cu plante și / sau legume, iar când văd cum grădina crește și devine tot mai verde și mai bogată, simt un sentiment minunat de satisfacție. Iată cum grădinăritul ne ajută să fim mai relaxați, mai puțin stresați și mai optimiști.

Prin plasarea strategică a plantelor verzi în interiorul casei puteți, de asemenea, să opriți, să reduceți sau să scăpați de poluarea sonoră atât de enervantă. Plantele decorative prin frunze, în special, se pricep de minune să amortizeze zgomotul și să creeze liniște și pace în interiorul caselor, indiferent de haosul de afară. Cu toate că cei mai mulți dintre noi visăm la grădini mari, puțin verde în interiorul casei este de mare ajutor. De fapt, foarte multe studii au arătat că plantele de interior sporesc calitatea și acuratețea muncii, îmbunătățesc etica și angajamentul și chiar ne îmbunătățesc productivitatea cu 38%. De asemenea, plantele și verdeața din jurul nostru îmbunătățesc natura noastră creativă cu 45%. În cele din urmă, s-a dovedit deja că plantele și verdeața ne îmbunătățesc capacitatea de memorare cu aproape 20%. Date fiind aceste cifre încurajatoare, devine lesne de înțeles de ce grădinile verticale se bucură de o așa mare popularitate.

Pe de altă parte, dacă dețineți o grădină, puteți culege și mai multe beneficii. În primul rând, statul în aer liber și activitățile ușoare de grădinărit sunt foarte benefice pentru corpul și mintea noastră, aducând totodată liniștea în suflet. Dacă demult visați să vă amenajați o grădină cu flori care să aducă culoare și parfum în fiecare anotimp, iată în rândurile următoare ce pași trebuie să efectuați pentru ca dorința să vă devină realitate:

Alegeți florile preferate. Dacă vă doriți culoare în fiecare anotimp, atunci ar trebui să vă faceți o listă cu flori specifice fiecărui anotimp. Veți avea de ales între plante deja dezvoltate la ghiveci, între semințe și bulbi. De exemplu, primăvara debutează cu ghiocei, iriși pitici, brândușe, narcise, zambile, lalele, continuând apoi cu anemone, bujori și alte flori la fel de minunate. Veți avea nevoie de bulbi pe care îi puteți cumpăra în toamnă, moment când de altfel se și plantează. Apoi, printre cele mai minunate flori de vară se numără nemțișorul, lumânărica, cafeluțele, menta mexicană, echinaceea, crinii, macii și, desigur, trandafirii. Din nou, paleta este una enormă. Puteți alege între butași de trandafiri sau trandafiri cu rădăcină, apoi veți avea nevoie și de bulbi – printre cei mai apreciați bulbi de vară numărându-se cei de crini, gladiole și de tuberoze -, dar la fel de bine, vă puteți juca și cu semințe. Crizantemele, flutureii, brumărelele înalte și daliile sunt cele care anunță toamna, iar după prima brumă, deja bulbii de dalii se vor scoate din pământ.

Faceți răsaduri. Dacă optați pentru semințe de flori și doriți să vedeți plantele înflorind în același an, va trebui să faceți răsaduri la interior. În prezent, se găsesc mii de semințe de plante, iar foarte multe persoane optează pentru semințe atunci când planta pe care o doresc este una mai rară și nu o găsesc în florării sau pepiniere. Răsadurile se pot face la interior începând cu luna ianuarie-martie, iar unele plante vor fi plantate în grădină începând cu luna aprilie-mai, iar altele în toamnă. Veți avea nevoie de semințe, de răsadnițe, de pământ fin, puțin nisip și apă. Dacă aveți la îndemână și cutii pentru torturi, v-ar putea fi de mare ajutor. Trebuie doar să umpleți răsadurile cu pământ fin, să presărați semințele de flori, să le acoperiți cu un strat fin de pământ, să le udați ușor, să le acoperiți cu un capac transparent sau o folie și apoi să lăsați semințele să germineze într-un spațiu luminos, cu o temperatură cuprinsă între 15-25 de grade. Semințele foarte mici se vor amesteca cu puțin nisip pentru a le presăra uniform. Dacă observați că semințele nu germinează, puteți pune răsadnița într-o cutie pentru tort, pe care o veți depozita la frigider pentru aproximativ două săptămâni. Temperatura scăzută va forța semințele să germineze.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *