Cele mai frumoase tipuri de alei în curte

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fie că locuiţi la oraş sau la ţară, dacă aveţi o casă cu curte cu siguranţă trebuie să vă amenajaţi una sau mai multe alei. Mulţi oameni sunt pasionaţi de peisagistică, iar curtea lor este mândria şi principalul lor hobby. Şi cum puteţi să vă plimbaţi în voie prin curte decât pe alei atent planificate şi amenajate, pentru a vă crea un traseu complet printre flori, plante sau arbuşti? Astăzi dorim să vă prezentăm câteva principii de amenajare şi tipuri de alei din care să vă inspiraţi în amenajarea curţii dumneavoastră.

10-alei-mozaic

Picture 10 of 10

Care este cel mai eficient mod de a trasa alei prin curte?

Rolul oricărei alei este să creeze o legătură între două puncte, de exemplu între poarta de acces şi uşa casei sau a garajului, sau pentru a crea un traseu de plimbare printre punctele de interes. Cu siguranţă, fiecare casă are o alee de acces largă pentru automobilele familiei. Însă nu despre acest gen de alee standard, dreaptă şi realizată de obicei din ciment, dorim să vorbim în acest articol.

Arta amenajării aleilor se referă la cele care fac parte din peisajul curţii, se integrează în nota şi stilul amenajării grădinii, fie că este una rustică, fie că este amenajată după cele mai stricte principii ale grădinii englezeşti sau japoneze.

Orice alee trebuie să fie o invitaţie îmbietoare la o plimbare relaxată, admirând frumuseţile naturale sau realizate de mâna omului. Drumul trebuie să fie lin, să creeze starea de anticipaţie, să creeze senzaţii tactile, vizuale şi auditive plăcute. Nu-i aşa că vă este greu să explicaţi de ce o alee cu pietriş fin este aşa de plăcută? Să fie zgomotul făcut de piciorul dumneavoastră la fiecare pas? Sau textura specifică pe care o simţiţi sub talpă:?

Nu putem întotdeauna să punem în cuvinte anumite senzaţii şi experienţe. Dar putem să ne imaginăm cele mai frumoase alei pe care am dori să le explorăm în linişte. Haideţi să pornim împreună în această minunată explorare.

1. Alei cu pietriş

Cele mai uşor de realizat alei sunt cele pavate cu pietriş. În funcţie de preferinţe, pietrişul poate fi alb (spărtură de marmură) sau multicolor. Aleile cu pietriş pot fi drepte sau sinuoase, mărginite sau nu de arbuşti sau borduri şi asigură o aderenţă bună pentru a vă plimba în siguranţă şi în sezonul ploios, şi în timpul iernii când se instalează îngheţul.

Întreţinerea aleii cu pietriş are în vedere două aspecte principale: tasarea în timp a pietrişului, care se va încorpora în sol şi creşterea vegetaţiei spontane din loc în loc. Pentru prima situaţie se recomandă turnarea unui strat nou de pietriş o dată la 3-4 ani. În ce priveşte vegetaţia, aplicarea periodică a unui erbicid va ţine sub control creşterea ierbii şi altor plante nedorite.

2. Alei de curte cu pavele

Pavelele din teracota, sau care imită diverse modele şi texturi (zid din piatră, mozaic, marmură, etc.) reprezintă o alegere echilibrată între cost, întreţinere şi aspectul estetic. Practic, după ce sunt montate pe un pat de ciment, pavelele nu mai au nevoie de altă întreţinere decât spălarea periodică cu furtunul.

Cu toate acestea, există anumite precauţii de care să ţineţi cont atunci când vă planificaţi aleile în curte dacă doriţi să instalaţi pavele. Aleile pot fi drepte sau şerpuitoare, se pot intersecta în diverse moduri, însă suprafaţa pe care sunt aşezate trebuie să fie cât mai bine nivelată şi tasată posibil. Condiţiile solului, denivelările suprafeţei şi frecvenţa ciclurilor îngheţ/dezgheţ pot conduce la crăparea cimentului şi a pavelelor. Acest gen de alei este recomandat pentru zonele în care solul nu manifestă subsidenţă (scufundare, alunecare) şi în care nu există variaţii bruşte de temperatură de la zi la noapte.

3. Alei de curte cu piatră naturală şi pietriş

O combinaţie rustică şi mereu la modă, pavelele de piatră naturală minim prelucrată şi pietrişul creează senzaţia unei poteci plănuite de cineva special pentru cel ce se plimbă, la fel ca şi boabele de porumb sau firimiturile de pâine lăsate în poveşti de copiii care vor să găsească drumul prin pădure înapoi spre casă. Farmecul acestor alei este dat nu doar de materialul de construcţie, ci şi de forma acestora. Chiar dacă nu este absolut necesar din punctul de vedere al topografiei curţii, este de preferat să trasaţi aceste alei într-o formă sinuoasă, ca şi cum ar reprezenta urmele de paşi ai cuiva care se plimbă alene, fără o ţintă precisă, bucurându-se doar de frumuseţile naturii…

4. Alei tip tablă de şah

Un model atemporal, adecvat oricărui tip de alei şi mereu surprinzător, tabla de şah a constituit sursă de inspiraţii pentru generaţii de specialişti în peisagistică. Simetria riguroasă a acestui model inspiră siguranţă, ideea unei ordini depline în micul univers pe care îl stăpâniţi şi îi îmbie pe copiii de toate vârstele să cedeze tentaţiei unui mic joc de şotron.

În mod necesar, trasarea aleilor de acest tip trebuie să respecte o geometrie riguroasă: linii drepte, intersectări la un unghi de 90 de grade. Este singurul mod în care puteţi pune în valoare cu adevărat o alee de curte cu model de tablă de şah.

În ceea ce priveşte materialele pentru realizarea acestui tip de alee, există două tendinţe distincte:

  • Utilizarea de pavele în două culori contrastante. Nu este neapărat necesar să respectaţi combinaţia alb/ negru a tablei de şah, ci să creaţi un contrast puternic, dar plăcut ochiului (bej deschis cu cărămiziu, gri cu antracit, etc.).

  • Crearea unei alternanţe între pavele de piatră şi spaţii cu gazon. În acest caz, se va selecta un tip de pavele care oferă un contrast plăcut cu verdele ierbii.

În mod evident, se vor utiliza pavele perfect pătrate, iar măsurătorile pentru alinierea acestora se vor face cu cea mai mare atenţie posibilă.

5. Alei din funduri de sticlă

Acest tip de alee este opţiunea celor care pun mare preţ pe reciclarea materialelor şi aplică în fiecare aspect al vieţii. Este un model neconvenţional de alee, însă suntem siguri că printre cititorii noştri se află şi persoane care apreciază acest stil.

Realizarea acestui model de alee de curte este simplă, dar laborioasă: se trasează linia generală a aleii, iar sticlele (sau doar jumătatea lor inferioară) sunt înfipte în sol până când fundul acestora ajunge la nivel cu suprafaţa terenului. Aici aveţi libertate totală în a crea diverse modele cu sticle de diferite culori şi diametre – fiind un concept atât de nou, încă nu există canoane arhitectonice pe care să le respectaţi.

Avantajul acestui tip de alee este costul relativ redus al realizării – materia primă o veţi stânge de-a lungul timpului – precum şi aspectul original. De asemenea,este foarte uşor de întreţinut: dacă vreuna dintre sticle se sparge, se poate înlocui rapid cu alta. Există un singur punct negativ: pe ploaie sau zăpadă, aleea se poate dovedi destul de alunecoasă…

6. Alei din gazon

Vă aduceţi aminte de verile petrecute la bunici, când alergaţi în picioarele goale pe câmpul plin de iarbă şi flori? Această senzaţie plăcută de libertate totală poate fi recreată zilnic, plimbându-vă pe aleea cu gazon din curtea dumneavoastră.

O alee cu gazon se integrează în mod plăcut în orice fel de decor şi amenajare a curţii şi este o opţiune ecologică şi cu un cost relativ scăzut la instalarea iniţială. Cu toate acestea, necesită o îngrijire constantă şi investiţii în irigaţii şi refacerea prin replantare a zonelor uscate. De asemenea, trebuie să ţineţi cont că toamna şi iarna aleile din curtea dumneavoastră nu vor avea acelaşi aspect plăcut ca în timpul primăverii şi verii.

7. Alei din butuci de copac

Pentru un aspect marcat rustic al aleii din curtea dumneavoastră, puteţi alege pavarea cu „felii” din butuci de copac, instalate prin apăsare până la nivelul solului. În jurul acestora, puteţi turna pietriş sau draniţă. Pentru a proteja lemnul, este necesară tratarea acestuia cu un strat de protecţie împotriva infiltrării umezelii şi mucegaiului.

În ceea ce priveşte întreţinerea pe termen lung, aceste alei sunt destul de pretenţioase. Draniţa şi pietrişul trebuie completate periodic cu noi straturi, iar pavelele din lemn trebuie inspectate şi înlocuite atunci când apar semne de mucegai.

8. Alei de curte din spărturi de cărămidă

Dacă tocmai aţi terminat lucrările de construcţie sau extindere a casei, nu aruncaţi cărămizile sparte. Acestea pot fi utilizate pentru a crea o alee trainică, cu aspect rustic şi cu costuri minime de amenajare. Cărămizile pot fi instalate direct în sol, prin presare, sau pe un pat de ciment.

Unii specialişti în peisagistică recomandă plantarea de gazon între cărămizi, deşi această opţiune, extrem de plăcută din punct de vedere estetic, va spori eforturile şi costurile de întreţinere a aleii. O altă recomandare este utilizarea cimentului colorat pentru a crea un contrast plăcut cu cărămizile.

9. Alei din piatră de râu

Pietrele de râu sunt rotunjite prin acţiunea continuă şi neobosită a apei. Companiile specializate în materiale de construcţii şi amenajare pot oferi piatră de râu de formă şi culoare uniforme pentru a crea o alee bine nivelată, pe care vă puteţi plimba în linişte şi siguranţă, chiar dacă sunteţi pierdut în visare.

Aleile din piatră de râu au un aspect plăcut pentru cei care iubesc simetria şi formele geometrice precise. Este surprinzător cât de bine modelează natura pietrele care, iniţial, aveau forme şi dimensiuni diferite. Astfel, veţi păşi comod, nu veţi simţi denivelările sub picior şi vă veţi bucura de o alee trainică, ce nu necesită lucrări speciale de întreţinere.

10. Aleea mozaic

Am lăsat pentru sfârşit cel mai frumos şi complex tip de alei de curte. Cu siguranţă, nu este genul de alee recomandat celor comozi, care nu au timpul sau înclinaţia îngrijirii repetate şi atente a aleilor din curte. Mozaicul este realizat dintr-o combinaţie de pietre, pavele şi pietriş de forme şi culori contrastante, aranjate într-un model precis.

Principala grijă în ce priveşte întreţinerea acestui tip de alee este înlocuirea materialelor care se încorporează în sol prin tasare. Trebuie utilizat exact acelaşi tip de material, motiv pentru care este recomandat să vă cumpăraţi o cantitate de rezervă la momentul amenajării aleii pentru a vă asigura că nu veţi fi confruntat cu o lipsă din stocul furnizorului. De asemenea, este necesară aplicarea periodică a unui erbicid pentru a combate vegetaţia spontană.

Aceste eforturi sunt însă pe deplin răsplătite de aspectul deosebit al aleii din curtea dumneavoastră şi de admiraţia tuturor prietenilor veniţi în vizită.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *