Întreținerea grădinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Întreținerea grădinii nu mai este doar un moft, ci a devenit o adevărată necesitate, mai ales dacă vrei să te bucuri de un spațiu verde îngrijit pe toată durata anotimpului cald și nu numai. Îngrijirea și întreținerea grădinii este o activitate ce trebuie să fie făcută cu atenție mai ales pe timp de vară. Nu este de ajuns doar să uzi florile și să strângi gunoaiele aduse de vânt ca să te mândrești cu un spațiu verde îngrijit. Întreținerea grădinii presupune multă muncă, timp și răbdare. Așa că, dacă nu îți place să muncești la grădină și să ai grijă de spațiile verzi, ar fi mai bine să lași persoanele specializate să facă asta. Dar despre asta vom vorbi mai târziu. Să vedem mai întâi ce tipuri de activități presupune întreținerea grădinii!

3

Picture 1 of 3

Cum să îți întreții grădina?

După cum spuneam, nu este de ajuns doar să uzi spațiul verde și să consideri că ți-ai dus la bun sfârșit sarcina de a te îngriji de grădină. Îngrijitul grădinii este o activitate complexă, ce presupune executarea corectă a activităților, dar mai presus de toate, cunoașterea plantelor din grădină pentru a ști cum să te ocupi de ele. Iată ce trebuie să faci pentru a te bucura la final de o grădină curată și frumoasă:

  1. Plivitul buruienilor

Buruienile cu siguranță nu au ce căuta în niciun fel de spațiu verde. Așa că, primul pas către o grădină îngrijită este plivitul buruienilor. O astfel de activitate poate fi destul de obositoare, mai ales dacă nu ești obișnuit cu munca fizică. Nu este o treabă atât de grea, dar este migăloasă. Poate dura și ore întregi ca să scapi de toate buruienile din grădina ta, doar ca să apară din nou câteva săptămâni mai târziu. Însă, atunci când privești rezultatul final, parcă uiți de toată oboseală. Există însă și soluția în care îți poți face un abonament la o firmă ce oferă astfel de servicii de îngrijire a grădinii și lucrează cu utilaje mult mai inteligente și moderne. Avantajul unui astfel de serviciu este că economisești timp și energie.

Bineînțeles, după ce termini cu smulsul buruienilor, ar fi indicat să pulverizezi erbicid pentru a te asigura că nu ai muncit degeaba și că ele nu vor reapărea în grădina ta în viitorul apropiat. Un lucru important este să alegi erbicidul recomandat pentru tipurile de buruieni ce se găsesc în grădina ta, dacă vrei ca el să fie eficient și să îți aducă rezultate. Poți alege un erbicid de contact, care atacă doar părțile de plantă cu care intră în contact sau erbicidele sistemice care sunt absorbite de plante și distrug buruienile prin dereglarea metabolismului acestora. Dacă nu ai mai folosit până acum erbicid și nu știi pe care să îl alegi sau cum acționează fiecare, ar fi bine să apelezi la un profesionist.

  1. Tunsul gazonului sau al gardurilor vii

O altă activitate importantă a întreținerii grădinii este tunsul gazonului sau al gardurilor vii. Dacă vrei să te bucuri de un gazon frumos pe toată perioada anului, ar fi bine să te asiguri că este tuns regulat. Gazonul nu trebuie tuns foarte des pentru că iarba devine astfel din ce în ce mai deasă, dar nici foarte rar pentru că în acest caz, gazonul va avea un aspect inestetic. Specialiștii recomandă ca la fiecare tuns să se taie aproximativ o treime din lungimea firului. În mod normal, gazonul se tunde o dată pe săptămână, dar asta diferă și în funcție de tipul gazonului, dacă este gazon de soare sau de umbră, pentru teren sau pentru ornament, etc. Primăvara, atunci când gazonul se află în perioada de creștere intensivă, se recomandă mai multe tunderi săptămânal, în funcție de tipul gazonului sau de densitatea ierbii. Spre finalul verii sau în perioadele secetoase, frecvența cu care este tuns gazonul poate să scadă.

  1. Udarea grădinii

O activitatea ce nu cere atât de mult efort fizic este udatul grădinii, mai ales în perioada verii. Indiferent dacă ai o grădină de legume, de flori sau pur și simplu gazon, ar trebui să știi faptul că aspectul lor depinde în mod direct de cantitatea de apă primită, de modalitatea folosită pentru udare, dar și de momentul în care uzi grădina. Nu toate plantele au nevoie de aceeași cantitate de apă. Spre exemplu, plantele proaspăt sădite sunt firave și nu au nevoie de o cantitate mare de apă, spre deosebire de plantele care au atins maturitatea și au nevoie de cât mai multă apă. Se recomandă în mod special udarea plantelor de grădină cu o cantitate mai mică de apă, dar cu o frecvență mai mare.

O altă greșeală destul de des întâlnită în udarea grădinii se referă la udatul diferențiat. Există situații în care anumite specii de plante sau flori rezistă mult mai bine în soluri uscate, iar udarea lor excesivă poate să le dăuneze. În momentul în care vrei să uzi grădina, trebuie să ții cont de necesitățile plantelor din grădina ta. Totodată, trebuie să alegi și momentul potrivit pentru udarea grădinii. În niciun caz grădina nu ar trebui să fie udată în cursul zilei, atunci când temperaturile sunt foarte mari pentru că plantele se pot ofili. Cel mai bun moment de udare al grădinii este dimineața pe răcoare sau seara.

  1. Întreținerea gazonului

În momentul în care optezi pentru un gazon în grădina ta și vrei să ai un gazon sănătos, ar fi bine să te ocupi de întreținerea lui corespunzător. Există mai multe activități ce pot fi efectuate asupra gazonului: aerare, scarificare și fertilizare.

Aerarea gazonului este necesară pentru a asigura oxigen și microorganismele esențiale creșterii și menținerii acestuia. Ar trebui să iei în considerare aerarea gazonului mai ales în situația în care te confrunți cu un sol argilor. Aerarea gazonului se face cu ajutorul unui dispozitiv special care face mici găuri în sol, decompactându-l.

Primăvara și toamna se recomandă și procesul de scarificare pentru îndepărtarea resturilor organice de pe gazon, a firelor de iarbă sau mușchi căzute. Chiar dacă aceste resturi au uneori rolul de fertilizatori, dacă sunt în exces pot dăuna gazonului deoarece împiedică pătrunderea apei și a aerului în sol și pot duce la o schimbare vizibilă a culorii firului de iarbă. Și operațiunea de scarificare a gazonului presupune folosirea unui dispozitiv special. Așa că, dacă vrei să ai un gazon sănătos și aspectuos, ar fi bine să apelezi la persoane specializate care se pricep și care au echipamentele potrivite.

Fertilizarea gazonului este la fel de importantă pentru creșterea și dezvoltarea lui optimă. Ideal ar fi ca înainte să se realizeze fertilizarea gazonului, să se facă un test al solului pentru a identifica nutrienții lipsă și pentru a-i suplini astfel. Cele mai importante elemente care nu ar trebui să lipsească din niciun sol sunt: azotul (ajută la formarea proteinelor și a enzimelor necesare creșterii dense a gazonului), fosforul (sporește rezistența la factori de mediu extremi cum ar fi frig sau secetă) și potasiul. Fertilizarea ar trebui să se realizeze în funcție de tipul ierbii și de perioada ei de creștere.

La cine să apelezi pentru îngrijirea grădinii?

După cum poți observa, întregul proces de îngrijire a grădinii este unul complex, ce necesită mult timp și răbdare din partea ta. Dacă vrei să te bucuri de o grădină cât mai sănătoasă și cu un aspect plăcut, ar fi bine să te asiguri că îi poți acorda atenția necesară. Desigur, există și soluții alternative, cum ar fi firmele care îți pun la dispoziție diverse abonamente de îngrijire a grădinii și te scutesc astfel pe tine de griji și de timpul pierdut în grădină.

Iată 3 motive principale pentru care ar trebui să apelezi la astfel de firme:

  1. Economisești timp

De ce să pierzi ore întregi în grădină, udând plantele sau aplicând fertilizatorul, când poate face altcineva asta pentru tine? Dacă nu îți place să lucrezi în grădină, cu siguranță îngrijirea ei ți se va părea o povară. Indiferent dacă optezi pentru un abonament de udare a grădinii, de fertilizare a gazonului sau de  tuns gazonul, dacă alegi firma potrivită, vei primi servicii de cea mai bună calitate și tu vei economisi timp pe care îl vei putea folosi pentru a desfășura activități care cu adevărat îți fac plăcere.

  1. Economisești bani

Dacă nu știi cum să îți îngrijești grădina, cum să alegi fertilizatorul potrivit, cum să uzi plantele sau cât de frecvent să tunzi gazonul, s-ar putea să te trezești în mijlocul verii că ea nu arată deloc bine și va trebui să investești bani în repararea gazonului sau chiar înlocuirea lui. Așa că, de ce să nu apelezi de la început la persoane specializate și să te asiguri astfel că vei avea pe toată durata anului o grădină bine îngrijită, cu care te poți mândri?

  1. Te bucuri de o grădină bine îngrijită mereu

De fapt, cel mai mare avantaj al unor astfel de servicii este că te ajută să ai o grădină îngrijită mereu, fără prea mult efort. Nu va mai trebui să te stresezi cu astfel de activități pentru că vei ști că există mereu cineva care va avea grijă de grădina ta. Persoanele care se ocupă cu astfel de activități știu exact când ai nevoie de plivirea buruienilor, de tunderea arborilor, de tunderea gazonului, de udarea lui sau de aerarea solului și îți pot recomanda diverse servicii în funcție de tipul solului sau al plantelor. De asemenea, ori de câte ori consideri tu că ai nevoie de o reîmprospătare a grădinii, tot ce trebuie să faci este să comanzi un anumit serviciu și să te bucuri de el!

Aceste firme care oferă servicii de îngrijire a grădinii sunt perfecte pentru acele situații în care nu te pricepi foarte bine la îngrijirea gazonului sau a plantelor din grădina ta, dar vrei să te bucuri mereu de o grădină cu un aspect deosebit în care să te relaxezi zi de zi. Primul pas către o grădină mult visată este îngrijirea ei corespunzătoare, dar dacă vrei să ai o grădină perfectă, ar fi bine să optezi pentru servicii profesionale.

Noi îți recomandăm serviciile de întreținere a grădinii de la Iarbă Grasă și îți garantăm că te vei bucura mereu de un gazon perfect și de plante sănătoase pe toată durata anului!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *