Tot ce trebuie să știi despre bordurile de grădină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Grădinile sunt la mare căutare, mai ales în condițiile în care spațiile verzi unde te poți relaxa încep să fie din ce în ce mai greu de găsit. Dacă tocmai te-ai mutat la casă și vrei să îți amenajezi o grădină care să îți servească drept spațiu de relaxare, atunci ar trebui să știi că orice grădină de legume, ronduri de flori, spațiu de joacă sau foișor trebuie îngrădite și puse în valoare cu ajutorul bordurilor. Practic, bordurile de grădină sunt cele care îți pot scoate din anonimat spațiul de relaxare. Aceste borduri de grădină le poți confecționa tu singur, din diverse materiale reciclabile sau le poți cumpăra din magazinele specializate.

Tipuri de borduri de grădină

  1. Borduri din piatră și beton

Cele mai simple și cele mai folosite sunt bordurile din piatră și beton. Ele sunt întâlnite mai ales în cadrul curților cu suprafețe mari, având rolul de a delimita aleile. Pavelele din beton pot fi folosite mai ales pentru utilizarea pe teren accidentat, în timp ce pavelele din cărămidă se folosesc pe pat de nisip pentru o nivelare mai ușoară a suprafeței. Acest tip de borduri este unul dintre cele mai căutate deoarece sunt foarte rezistente, dar asigură în același timp și un aspect plăcut grădinii tale. În plus, bordurile din beton mai au următoarele avantaje: aderență și durabilitate sporită, întreținere extrem de ușoară, montarea ușoară, protecție împotriva alunecărilor de teren, rezistență la intemperii și temperaturi extreme.

Bordurile din piatră naturală sunt folosite mai ales pentru trasarea aleilor și a grădinii și se montează direct pe un pat de beton. Patul de beton este important deoarece asigură și fixarea bordurilor din piatră și nu permite alunecarea lor în timp.

  1. Bordurile din metal

Pentru cei care își doresc borduri aproape invizibile, atunci metalul este materialul potrivit. Cele mai simple borduri din metal sunt cele de 10 centimetri lățime din oțel sau aluminiu, care oferă și un aspect mai elegant. De cele mai multe ori, aluminiul vopsit este preferat oțelului deoarece aluminiul este mai ușor. 30 de metri de bandă de aluminiu cântărește aproximativ 18 kilograme, î în timp ce oțelul cântărește de aproximativ 8 ori mai mult. Bordurile din metal pot fi și periculoase deoarece dacă nu rotunjești marginile, te poți răni destul de urât. Bordurile din metal au avantajul de a ordona și de a lumina grădina și de a-i oferi un aspect extraordinar, mai ales dacă în interiorul bordurilor plantezi flori.

O formă inedită a acestor tipuri de borduri este reprezentată de bordurile din aluminiu cu LED-uri integrate, care nu au doar o funcție estetică, ci și una funcțională. Astfel, te vei bucura și de o bordură modernă, dar și de un iluminat al grădinii, dacă vrei să îți petreci serile de vară în grădină, la aer liber.

Ca să poți așeza bordurile la drept, poți folosi o ață sau o sfoară întinsă, iar dacă vrei ca bordurile tale să fie curbate, poți să folosești un furtun de grădină pentru a marca curbele.

  1. Borduri din flori sau plante

Dacă vrei o grădină delicată, plină de prospețime și culoare, poți apela la bordurile din flori! Dacă nu ai un sol care să asigure condițiile necesare florilor, poți să apelezi la sol vegetal și compost, care vor oferi în același timp și drenajul corespunzător. Acest tip de bordură nu necesită o investiția foarte mare, ci doar răbdare și timp pentru a planta florile. Cele mai folosite specii de flori în crearea bordurilor de grădină sunt artmisia și alyssums. Desigur, poți alege orice specie de floare, însă recomandarea specialiștilor este să nu alegi flori care cresc foarte mult în înălțime deoarece acest lucru va presupune și lucrări mai dese de întreținere a florilor, mai exact, tunderea lor regulată.

Bordurile din flori necesită totuși mai multă întreținere decât bordurile clasice. Florile vor trebui udate și îngrijite corespunzător dacă vrei să te bucuri de borduri colorate și mereu proaspete.

  1. Borduri din plastic

O alternativă mai puțin căutată este bordura din plastic sau PVC. Deși nu este la fel de adoptată ca bordurile din beton sau din piatră, bordura din plastic este o soluție extrem de practică, având și avantajul de a fi foarte ieftine și ușor de montat. Bordurile de grădină din plastic se găsesc sub formă de panglică și sunt rezistente la șocuri sau la temperaturi extreme, cum ar fi gerul sau razele solare puternice. Un alt avantaj al acestor borduri din plastic este că se găsesc într-o gamă extrem de variată de culori și mărimi.

Spre deosebire de bordurile de grădină realizate din beton, bordurile din plastic au următoarele avantaje: este flexibil, putând fi îndoit sau curbat în funcție de necesitățile tale, se montează extrem de repede și de ușor și asigură o îmbinare perfectă și sigură. Cu alte cuvinte, te vei bucura de o bordură atât aspectuoasă, cât și funcțională și rezistentă. Chiar dacă ți se pare un pic deplasat, bordura de plastic poate fi mai rezistentă decât multe alte tipuri de borduri.

  1. Borduri din lemn

Borduri-de-gradinaDacă ai o casă rustică, undeva la țară sau într-o zonă montană, atunci cu siguranță vei dori ca grădina ta să respecte același aspect. Pentru cei ca tine, cea mai bună variantă este reprezentată de bordurile din lemn, ce imprimă un aspect tradițional grădinii tale. Bordurile decorative din lemn sunt foarte ușor de montat și la fel ca bordurile din plastic, implică o investiție minimă. Practic, bordurile de grădină din lemn sunt niște țăruși pe care trebuie să îi aliniezi pentru a obține un gărduț de delimitare a zonelor din grădină. Dimensiunile și înălțimile acestor țăruși le poți alege în funcție de preferințele tale, dar și de suprafața și aspectul grădinii. De asemenea, pentru a obține un aspect cât mai plăcut, te poți juca cu bordurile de lemn și le poți combina cu bordurile din piatră naturală sau cu cele din flori. În acest fel, vei crea cu siguranță un mic colț de rai în grădina ta.

Un dezavantaj majori al bordurilor din lemn se referă chiar la rezistența destul de scăzută a lemnul la diverse intemperii sau temperaturi extreme. Lemnul are doi mari inamici în mediul exterior: razele UV care pot duce la o ardere superficială, fisuri și decolorare și umiditatea, mai ales când apa de ploaie rămâne pe lemn și nu se evaporă repede. În cazul de față, lemnul rămâne în contact cu solul, iar umiditatea poate intra cu ușurință în crăpăturile lemnului. În acest sens, umiditatea va permite apariția ciupercilor și a cariilor de lemn care încet încet vor distruge bordurile.

Bordurile din lemn sunt poate cele mai pretențioase și necesită o întreținere corespunzătoare. Specialiștii recomandă ca lemnul să fie tratat cu grund și lazură sau baiț. Însă, înainte de asta trebuie să șlefuiești și să degresezi foarte bine lemnul pentru a permite celor două soluții să adere corespunzător la suprafața lemnului. Grundul închide porii lemnului și îș protejează împotriva insectelor, a mucegaiului, a umidității și chiar a focului. Lazura sau baițul acționează în sensul împiedicării pătrunderii apei în lemn, lăsând în același timp lemnul să respire. Lazurile incolore păstrează aspectul natural al lemnului, dar cele colorate protejează mult mai bine lemnul împotriva razelor UV. Este important de specificat faptul că lazura trebuie reaplicată la un interval de 3-10 ani, în funcție de calitatea produsului. După ce ai aplicat lazura și aceasta s-a uscat, poți aplica stratul final de lac de protecție și te poți apuca de montarea bordurilor.

  1. Bordurile decorative nonconformiste

Dacă te numeri printre cei care doresc să iasă din tipare și să își lase imaginația să zboare, poți folosi absolut orice obiect pentru a crea o bordură pentru grădina ta. Spre exemplu, poți apela la sticle sau borcane pe care să le pictezi împreună cu prietenii sau familia și apoi să sapi un șanț de aproximativ 10 centimetri adâncime, în care să introduci sticlele cu gura în jos. O altă abordare este folosirea conservelor din aluminiu pe post de borduri. De asemenea, poți picta conservele sau le poți lăsa așa, pentru un aspect cât mai rudimentar. Unii oameni folosesc și cauciucurile uzate pentru a crea borduri cu adevărat spectaculoase. Dacă ești un pasionat de mașini, poți apela la capacele roților de mașini pentru a crea borduri care să te reprezinte și care să ilustreze această pasiune.

În cazul bordurilor decorative nonconformiste pentru grădină orice este permis. Dacă ai prin casă niște farfurii mai vechi pe care te gândești să le arunci, mai bine vopsește-le și transformă-le într-o bordură într-un colț al grădinii. De asemenea, poți folosi roțile de bicicletă, tăiate în două și așezate frumos pentru a obține un efect de evantai. Poți folosi aceste borduri din roți de bicicletă pentru a înconjura o grădină cu flori. Roțile de bicicletă nu vor avea doar un rol estetic, ci și funcțional, ținând la distanță animalele curioase precum pisicile sau câinii.

Dacă ai câteva ghivece vechi prin grădină, nu le arunca! Curăță-le, vopsește-le dacă este cazul și plantează în ele diverse semințe de fructe și legume. Apoi așează ghivecele cu semințele proaspăt plantate cum vrei tu și vei obține o bordură unică, atipică chiar.

În concluzie, în ceea ce privește bordurile pentru grădina ta, ai două mari opțiuni: ori mergi pe varianta clasică a bordurilor, confecționate din beton, piatră naturală, lemn sau metal, ori improvizezi. Cu siguranță în cel de-al doilea caz vei obține o grădină cu mai multă personalitate și vei fi mândru de faptul că bordurile din grădina ta au fost gândite și concepute chiar de către tine. Nu uita, ai liber la creativitate! Îndrăznește și transformă-ți grădina într-una cu mult farmec, în care să îți petreci serile răcoroase de vară.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *