Zidurile de sprijin și rolul lor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru amenajarea curților și grădinilor în pantă, specialiștii recomandă utilizarea unor ziduri de sprijin, care au rol de protecție, de fixare a terenului, ajută la drenarea apei, au un aspect estetic plăcut și se integrează armonios în orice stil de amenajări exterioare. Zidurile  de sprijin asigură trecerea dintre două cote atunci când locul respectiv este relativ mic și nu se poate face taluzarea suprafeței

Aceste ziduri de sprijin se pot imparti in mai multe categorii, in functie de dimensiuni pot fi:

  • Zidurile mici, de pana intr-un metru sau un metru si jumatate inaltime, pot sa aiba o forma dreapta si se pot folosi mai multe tipuri de materiale;
  • Un zid mai mare, de 3 sau 4 m, poate fi facut sub forma de scara, cu mai multe trepte;
  • Un zid de peste 10 metri inaltime trebuie sa fie foarte solid si rezistent, asa ca cel mai adesea se opteaza pentru un zid de sprijin din blocheti sau beton armat.

în continuare vă prezentăm principalele tipuri de ziduri de sprijin și caracteristicile lor:

Ziduri de sprijin din piatră naturală 

Se încadrează armonios în peisajele rurale și montane, pentru că au un aspect tradițional și arată autentic. Dar cel mai important este faptul că asigură stabilitatea terenurilor înclinate și previn alunecările de teren din cauza precipitațiilor abundente.

Zidul de piatra poate fi cu adaos de mortar cu ciment sau cu pietris si pamant, primul fiind mult mai solid, dar trebuie sa ai grija sa lasi scurgeri, al doilea este potrivit pentru ziduri mai mici, ca si inaltime, dar este permeabil.

Se mai practica si ziduri tip gabioane, cu piatra prinse cu plase din sarma, care nu permit acestora sa se miste si sa se desprinda din lucrare

Ziduri de sprijin din beton vibropresat 

Blochetii sunt o soluție excelentă pentru zidurile de dimensiuni medii și mari, unde se dorește o rezistență excelentă în timp și, simultan, un aspect excepțional. Realizate din materiale deosebit de durabile, cu o absorbție redusă a apei (ceea ce le crește durata de viață, reducând în același timp impactul asupra construcțiilor adiacente), aceste elemente de zid te asigură de un raport excelent între prețul pe care îl plătești și durabilitatea zidului obținut.

Pentru realizarea zidurilor de sprijin se mai foloseste lemnul,  daca zidul nu este prea mare si are mai mult rol estetic atunci poti sa faci si o mica structura din placi de lemn, sau din butuci, taiati la aceeasi dimensiune sau cu mici diferente. Alta varianta este o constructie cu cauciucuri, un zid de sprijin mai creativ.

sursa foto: elis.ro

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *