FLORI DE GRĂDINĂ

O grădină ar fi pustie fără flori, de aceea ele sunt un element important în amenajarea acesteia. Florile adăugă viață și culoare unei grădini, astfel încât un prim pas înspre o grădină frumoasă, atrăgătoare ar fi alegerea florilor pe care doriți să le plantați. Bineînțeles, puteți opta pentru florile preferate, însă dacă nu aveți idee ce flori sunt cele mai potrivite într-o grădină, vă vom ajuta în cele ce urmează cu câteva sugestii de flori care vă vor încânta privirea și care vor transforma grădina într-un loc de vis. În plus, vă oferim și câteva sfaturi pentru plantarea și întreținerea lor.

flori-de-gradinaDalia este o floare de toamnă impresionantă, atât prin culoarea, cât şi prin dimensiunea ei. Familia daliilor cuprinde 15 specii, iar dimensiunile ei pot atinge până și 2 metri. Daliile cresc în timpul primăverii și verii, iar toamna înfloresc cu o multitudine de culori, care vă vor transforma grădina într-un spectacol de culoare. Daliile pot avea diverse culori, de la alb, roz, violet până la portocaliu, galben, grena, etc. Dalia iubește soarele, așadar nu trebuie să o plantați în locuri cu umbră și vânt puternic. De asemenea, daliile au nevoie de apă zilnic, iar pământul în care sunt plantate trebuie să aibă hummus. Cu toate acestea, nu veți regreta alegerea de a vă împodobi grădina cu această floare.

Crizantema este regina florilor de grădină în perioada toamnei. Este foarte potrivită pentru acest anotimp, deoarece rămâne înflorită până la sfârșitul sezonului și este rezistentă la frig, fiind astfel stropul de culoare din grădina dumneavoastră, chiar și în zilele mohorâte de toamnă. Există peste 100 de specii, cu colorit dintre care mai diversificat. Crizantema este una dintre cele mai răspândite flori din țara noastră, unul dintre motivele pentru care atâția oameni o preferă în grădinile lor fiind faptul că poate fi plantată în aproape orice sol. Trebuie însă să aveți grijă la lumina puternică și să îi oferiți spațiu, pentru că dacă tufele sunt prea înghesuite, aerul nu mai poate circula atât de bine printre ele și există riscul apariției unor dăunători.

Gladiola este o plantă ce cu siguranță vă va desfăta privirile. Aceasta este o floare populară în grădinile din țara noastră, datorită eleganței și frumuseții ei. Gladiolele sunt originare din Africa de Sud şi sunt considerate florile aventurierilor. Dimensiunile lor sunt cuprinse între 50 şi 100 de cm și pot avea o multitudine de culori. Gladiolele iubesc soarele și se adaptează repede mediului din jur. De asemenea, nu sunt plante pretențioase și nu va trebui să le udați des, însă trebuie să aveți totuși grijă ca solul să fie afânat și să nu fie năpădite de buruieni.

Deși este o plantă aromatică, salvia poate fi folosită și ca plantă decorativă de gradină. Salvia trebuie să fie plantată într-un loc ferit de vânt, cu lumină sau semi-umbră și într-un sol ușor nisipos. De obicei, florile au culoarea albastru violet, dar există și specii cu flori roșii, albe, roz sau galbene.

Așa cum au și numele, steluțele de toamnă se potrivesc perfect grădinii dumneavoastră în timpul acestui anotimp. Dacă doriți ca grădina să nu fie pustie și lipsită de culoare toamna, steluțele de mare sunt o alegere potrivită. Acestea pot fi de talie înaltă sau pitică iar florile sunt divers colorate. Planta trebuie udată abundent pe timpul verii, și are nevoie de un sol bine drenat. După ce o semănați, devine perenă şi o puteți înmulţi prin seminţe sau pur și simplu despărțind tufele.

Ochiul boului este o floare de grădină ce provine din China. Ochiul boului este o plantă perfectă pentru decorul grădinii, dar poate fi folosită și în aranjamente florale de interior. Planta nu are nevoie de multe lucruri pentru a crește și se aseamănă cu bujorii și crizantemele. Gama de culori a plantei cuprinde este culoarea lavandei, albastrul, rozul, roșul, galbenul, albul.

Brumarelele sau Phlox paniculata vin din America de Nord și se recunosc ușor, pentru că mănunchiul lor de flori are forma rotundă sau de ciorchine. Brumarelele au diverse culori: roz, violete, rosii si albe. De asemenea, la unele specii se observă faptul că au o culoare mai închisă spre centrul florilor. Brumarelele trebuie plantate la soare sau în zone cu semi-umbră, pentru a le feri de le vei feri de o boală ce este caracteristică speciei, Phlox, sub denumirea populară de făinare. Boala este cauzată de umiditate, astfel încât trebuie să vă mențineți brumarele la soare, dacă vreți să fie sănătoase și să vă încânte privirea.

Sub denumirea științifică de Leucanthemum superbum, margarelele sunt florile ce cu siguranță vă vor aduce zâmbetul pe buze. Pentru a vă bucura timp de mulți ani de florile lor de un alb imaculat, trebuie doar să le plantați într-un loc cu iarbă multă, într-un sol cu pH neutru și să folosiți un insecticid cu spectru larg. Din păcate, odată cu venirea frigului ele se vor usca, însă anul următor vă veți bucura din nou de ele.

Cărițele sau Tagetes patula, sunt flori prezente în multe grădini din țara noastră și cu siguranță le recunoașteți florile ce au forma unor globuri galbene sau caramizi. Crăițele iubesc soarele, pământul bine drenat și le puteți planta alături de orice alte flori. Ele înfloresc pe toată perioada verii și sunt predispuse la boala numită făinare. Pentru a preveni apariția acesteia, este recomandat să le plantați la o distanță de 20-25 de centimetri una față de alta, pentru ca aerul să poată circula și pentur a împiedica umezeala.

Lavanda (Lavandula angustifolia) nu este o plantă atât de întâlnită în grădinile de la noi, astfel încât dacă doriți o grădină care să iasă din anonimat, aceasta este alegerea potrivită. Tulpina lavandei poate atinge 30-100 de centimetri, iar florile au culori diverse, de la alb până la albastru și violet. Lavanda trebuie cultivate într-un sol cu pH neutru, și într-un loc cu. De asemenea, trebuie să îi păstrați forma rotundă prin tăierea tufișurilor după ce se termină perioada de înflorire. Acestea sunt regulile dacă doriți să vă bucurați de parfumul și frumusețea lavandei tot anul.

Florile de piatră (Portulaca gradiflora) sunt originare din zonele aride ale Americii de Sud. Tulpinile lor au o lungime de aproximativ 20 de centimetri si sunt târâtoare. Frunzele sunt suculente și cilindrice, tipice plantelor xerofile. Florile au culori variate, de la rosu și roz pana la galben și alb.

Florile de piatră sunt printre cele mai simpatico flori pe care le puteți avea în grădină. Acestea provin dintr-un climat ce le face tolerante la ariditate, însă dacă doriți să vă bucurați de culorile lor superbe, trebuie să udați cu regularitate solul.

Cârciumăresele (Zinnia elegans) sunt florile de grădină ce îți vor aduce buna dispoziție din vară până la mijlocul toamnei, adică din iunie până în septembrie. Tulpinile lor ajung de la 30 până la 80 de centimetri, în funcție de specie. Culorile florilor sunt puternice și variate, de la galben până la vișiniu. Trebuie să țineți cont de câteva reguli dacă doriți să aveți aceste frumoase flori în grădina dumneavoastră. Solul trebuie să aibă o cantitate mare de humus și un pH acid, astfel încât să fie fertil și nu trebuie să le udați în exces. În plus, cârciumăreselor le palce lumina, însă rezistă și în semiumbră.

Desigur, nu trebuie uitați trandafirii. Aceștia sunt ideali pentru grădină, întrucât necesită o îngrijire minimă. Trebuie doar să aveți grijă să îi protejați iarna pe cei sensibili la temperaturi mici, să îi tăiați primăvara și să le administrați îngrășământ pentru a stimula înflorirea, iar vara trebuie să tăiați florile uscate.

Liliacul de vară sau Buddleia sau este un arbust decorativ care vă va desfăta cu siguranță simțurile prin parfumul lui inconfundabil. Este cunoscut și drept tufișul fluturelui, pentru că florile lui frumoase și parfumate atrag insectele în gradina voastră. Este o plantă rezistentă, iar în fiecare primăvară vă puteți bucura de florile ei.

Petuniile multicolore sau Petunia hybrida sunt ideale pentru grădina dumneavoastră dacă doriți să vă bucurați de flori pe toată perioada verii. Acestea au forme și culori diferite. Petuniile cresc în formă de tufe sau de tufișuri-cascadă, astfel pe puteți planta și în ghivece decorative. Petuniile trebuie să aibă cât mai multă lumină și un sol bine drenat. De asemenea, ele trebuie ferite de vânt. Afidele sunt dăunătorii cei mai comuni ai petuniilor, însă puteți preveni apariția acestora prin folosirea unui insecticid pe bază de piretru, care este un compus din planta cu același nume.

Florile din grădina dumneavoastră vă pot binedispune aproape tot anul, dacă alegeți plante care înfloresc atât primăvara, vara, cât și toamna târziu. Aveți cu siguranță o gamă largă de plante din care să alegeți pentru a vă colora și înmiresma grădina. Tot ce trebuie să faceți este să fiți atenți la nevoile fiecărei plante, pentru ca aceasta să crească sănătoasă și să vă bucurați ani la rând de florile ei. Veți avea astfel o grădină de invidiat!

aranjamente-florale-gradina

Aranjamentele florale de grădină

Dacă ești nou într-ale grădinăritului și singurele flori cu care ai mai lucrat stăteau cuminți într-o vază, sau dacă vrei să adaugi o notă suplimentară de stil grădinii tale, ideea de a-ți amenaja singur și cu mult gust spațiul din jurul locuinței nu ar trebui să te intimideze. Aranjamentele florale […] mai mult »