PLANTE DE GRĂDINĂ

plante-de-gradinaUna dintre cele mai importante decizii pe care le poate lua un legumicultor amator este ce să planteze în spațiul limitat oferit de curtea personală. Sfatul nostru este să se îndrepte înspre plante de grădină (legume și nu numai) care sunt scumpe de cumpărat însă au nevoie de puțin spațiu pentru a crește. Lista care urmează a fost alcătuită în virtutea acestei strategii.

Plante de grădină cu un bun raport spațiu/cost

Mazărea

Mazărea este una dintre culturile timpurii. Se plantează la începutul primăverii și datorită perioadei scurte de creștere, de numai 5-6 de săptămâni, este una dintre primele legume culese. Mazărea preferă pământul bine drenat și se pretează bine la a fi plantată pe sole ridicate. De-a lungul rândurilor e nevoie de spaliere de înălțime medie (1 – 1,2 metri) de care mazărea să se agațe. Sămânța de mazăre se plantează direct în solă, lăsând doar o distanță mică între cuiburi.

În cazul în care nu beneficiați de sol suficient de uscat, puteți să folosiți o răsadnița pentru germinarea semințelor și să transplantați tânăra plăntuță în solă atunci când atinge înălțimea de 10-15 cm.

Mazărea ajută la fixarea nitrogenului în sol, contribuind la calitatea acestuia.

Salata

Aveți multe soiuri la dispoziție, cu o mare variație între perioadele de însămânțare și culegere. Soiurile mari, care formează căpățâni pot fi plantate pe un singur rând, ceea ce face întreținerea deosebit de ușoară, iar cele mici și ierboase pot fi distribuite des pe o suprafața mică de teren, fără să aibă nevoie de prea multă atenție. Plantați mai multe soiuri, oriunde aveți spațiu liber în grădină.

O probleme des întâlnită la salată este însămânțarea timpurie, anume planta începe să dea sămânța încă de la începutul verii și frunzele încetează să mai crească. Acest fenomen are loc atunci când salata a avut parte de mai multe zile deosebit de călduroase la rând. Pentru a preveni însămânțarea timpurie, încercați să plantați salată în regiuni mai umbroase ale curții, sau la umbra unei culturi înalte, cum ar fi roșia.

Broccoli și conopidă

Membrii familiei Brassica sunt foarte apreciați printre plantele de grădină pentru valoarea nutriționala înaltă pe care o oferă. Oferă de asemenea o perioadă lungă de productivitate și, nu în ultimul rând, prețul lor în comerț este relativ ridicat. Broccoli-ul rezistă bine iernii, și planta de broccoli poate începe să crească și în perioada rece a anului, atunci când se înregistrează creșteri temporare de temperatură. Brassiceele pot fi cultivate direct în solă fără prea mari probleme, însă este recomandată transplantarea lor din ghivece de răsad. În felul acesta, tânără plantă va fi ferită de prădătorii la care este deosebit de susceptibila. Rotația culturilor de Brassicee ar trebui făcută anual.

Hârtie de barieră pentru răsadul de broccoli și conopidă:

Bucăți de carton sau dintr-un alt material rezistent, plasate în jurul tulpinii răsadului reprezintă o măsură eficientă împotrivă moliei de varză. Decupați-le în pătrate cu muchia de cinci centimetri. Faceți o tăietură de la mijlocul unei dintre lațuri până dincolo de centru pătratului. Mai efectuați o mică tăietură perpendiculara cu aceasta, obținând imaginea unei cruci cu brațe scurte. Plasați cu grijă bucata de carton astfel încât tulpină plantei să ajungă în punctul central al crucii. Pe măsură ce tulpină răsadului se îngroașă, va da la o parte cartonul. Acest acoperământ va împiedică molia verzei să-și depună ouăle la baza plantei.

Roșiile

Și aici există o varietate mare din care putem alege, de la prunișoare și roșii pitice, până la roșii de masă și de suc. Vor avea nevoie de araci înalți, care ar trebui plasați atunci când transplantăm răsadurile, la aproximativ 15 cm de plantă. Pentru a-și menține stabilitatea, roșia trebuie legată de arac pe măsură ce crește. Dacă nu am distribuit roșiile pe rânduri (care tind să ocupe mai mult spațiu), este important ca fiecare plantă să fie plasată într-un mic “crater” în care să se adune apa. Este preferabil să îl formați ridicând pământ în jurul tulpinii, cum o adâncitură în sol va acumula mai multă apă decât este necesar.

Tomatele se descurcă cel mai bine atunci când frunzele lor sunt menținute uscate. Puteți să construiți un solar sau un simplu acoperiș de celofan în acest sens. Un strat protector (din rumeguș, paie etc.) va împiedică picăturile de ploaie să se răsfrângă asupra frunzelor de jos și va reține umiditatea în sol.

Dacă nu folosiți un solar, pregătiți terenul pentru transplantare plasând un strat protector din iarbă tăiată. Această procedura va încălzii solul, făcându-l ideal pentru răsadurile de roșii.

Usturoiul

Usturoiul se plantează fie toamna, fie la începutul primăverii, în funcție de soiul usturoiului și severitatea iernilor din regiune. Distribuiți semințele în cuiburi apropiate, la o adâncime de 5 cm. Culesul se face după ce frunzele s-au uscat în totalitate. Nu veți avea nevoie să procurați semințe decât în primul an, deoarece cățeii de usturoi pentru plantare se păstrează deosebit de bine.

Rotarea solei este deosebit de importantă la usturoi, și nu se poate semăna pe același teren decât la o distanță de patru ani.

Piper

Rezistent și deosebit de ușor de cultivat, piperul este crescut inițial în răsadnițe și transplantat odată cu încălzirea vremii (iunie, în majoritatea zonelor țării). Aveți grijă să culegeți orice boabă de piper formată din răsad, altfel creșterea plantei va fi oprită. Culegeți boabele de piper verde de îndată ce ajung la mărimea dorită. În felul acesta încurajați plantă să mai formeze fruct, mărindu-i productivitatea. Puteți lasă câteva plante neculese, dacă doriți să așteptați ca piperul să se îndulcească sau să se îngălbenească.

Ceapa și ceapa verde

O plantă de grădină bianuala, ceapa de consum se obține din plantarea arpagicului. Pe acesta îl obținem în anul precedent, din sămânța de ceapă. Putem achiziționa deopotrivă sămânța sau arpagic de la magazinele de specialitate. Ambele se plantează la începutul primăverii, și au nevoie de un timp relativ îndelungat de maturare (3-5 luni în cazul cepei, ceva mai puțin pentru arpagic.) Secretul pentru a obține ceapă voluminoasă este să îi oferim un sol călduros în prima lună de la plantare (de regulă martie). Folosiți un acoperământ de paie sau iarbă tăiată, pe un sol ușor drenabil, preferat de ceapă.

Culesul se efectuează atunci când căpățâna abia vizibilă deasupra pământului se îngălbenește și începe să piardă din foi.

Dovlecei (de vară și iarnă)

Atât dovlecelul Zucchini și dovlecelul galben autohton sunt plante de grădină relativ compacte și ușor de cultivat pe timpul verii. Varietățile hibernale ocupă mai mult spațiu însă reprezintă o sursă ieftină de alimente vegetale pe timpul iernii. Semințele se plantează la mijlocul lui martie, pe un teren ușor drenabil. Formați-le mici dealuri, care vor ridica planta deasupra solului, și permiteți 40-60 cm distanță între cuiburi (peste 60 pentru dovlecii de iarnă). Zucchini se poate dezvoltă și pe araci, ceea ce reduce cu mult necesarul de spațiu. Semințele trebuiesc udate din abundență în primele săptămâni.

Fasolea

Deși mai multe soiuri de fasole se cultivă ca plante de grădină, acestea pot fi sumar împărțite în două categorii: fasolea urcătoare și fasolea “tufaris”. Fasolea “tufaris” crește cam până la 50 de centimetri și pot fi plasate în față unor plante mai înalte, cum ar fi roșiile, deoarece nu sunt deosebit de pretențioase când vine vorba de lumină. Fasolea urcătoare trebuie susținută de araci, și poate ajunge până la înălțimi de 2-2,5 metri. Aveți grijă să nu umbrească alte plante.

Sămânța de fasole se plantează întotdeauna direct în sol, la mijlocul lui aprilie.

Plante de grădină care necesită mai mult spațiu

Cartofii

Cartofii sunt ușor de cultivat, nu sunt pretențioși când vine vorba de sol, și oferă o cantitate acceptabilă de alimente pentru spațiul ocupat în grădină. Cultivarea cartofilor “noi” începe din primăvară, înaintea ultimului îngheț, în timp ce speciile mai rezistente la frig se plantează în iunie. Rolul de sămânța îl joacă fie cartofi tăiați în jumătate, fie cartofi încolțiți de anul trecut. Îi vom plantă pe rânduri, la o adâncime de 20 cm, și la o distanță de 40 cm între cuiburi. Se folosesc maxim doi cartofi “de sămânță” pentru fiecare cuib.

Afinele

Tufișurile de afine oferă fructe pe toată perioadă anului. Este cel mai bine să le plasăm la marginea solelor, pentru a proteja de vânt celelalte plante de grădină. Au nevoie de un sol ușor acidic. Pentru o recolta rezonabilă, plantați cel puțin 6-8 tufișuri, și folosiți mai multe soiuri pentru a încuraja fertilizarea. Fructele se formează numai pe ramificațiile tinere și este de recomandat sa tăiați la fiecare 3-4 ani crenguțele mai vechi, pentru a ușura extinderea tufișului.

Căpșuni

Unele dintre cele mai populare plante de grădină printre copii, tufele de căpșuni se plantează de regulă în a două jumătate a lunii aprilie. Solul trebuie în prealabil irigat, și între rânduri este recomandabil să lăsăm cel puțin 40 de cm de spațiu liber, pentru a ușura culesul. Distanța dintre plante ar trebui să depășească 25 de cm. Păsările vă pot cauza probleme, dacă locuiți într-o zonă izolată. În aceste condiții, este de recomandat să vă acoperiți recolta cu o plasă.

Morcovii

Relativ la volumul de alimente oferit, morcovii ocupă puțin loc în grădină, însă necesită un sol adânc, bine afânat și bogat în nutrienți. Dacă solul o permite, însămânțarea pentru morcovi se poate face încă de la mijlocul lunii martie. Se plantează pe rânduri superficiale, nu mai adânci de 5 cm, cu o distanță de 2-3 cm între semințe. Cum morcovii se culeg deosebit de ușor, nu este nevoie să lăsați mai mult de 20 de cm între rânduri. În prima săptămâna, morcovii vor avea nevoie de o irigare frecvență, astfel încât pământul să fie constant umed, fără a se transformă însă în mocirlă. Recolta poate fi gata de cules în mai puțin de două luni.

Sorry, no posts matched your criteria.